• לוויה, קבורה ובית הקברות

מנהג ירושלים בהלויה שלא ללכת אחר המיטה

הרב נועם דביר מייזלס

י תמוז תש"פ
שאלה
שלום וברכה. מה עושים במקרה שהמשפחה רוצה ללוות את המיטה עד לקבורה?
תשובה
שלום רב. מנהג ירושלים שצאצאי הנפטר (ולא הנפטרת) לא ילכו אחרי המיטה למקום הקבורה. במידה והמשפחה מתעקשת בכל זאת ללכת, יש לבקש מהם בנחת, שיגיעו למקום הקבר לפני הנפטר. מקורות: מנהג זה התקבל בירושלים אך טוב לנהוג בו בכל הארץ, כיון שהוא טובה גדולה לנפטר. הטעם למנהג זה הוזכר בפוסקים ובמקובלים והוא ע"פ סוד, כיון שאם צאצאיו ילוו אותו לקבר, עלולים להתלוות ללויה גם אותם טיפות זרעו שהוציא לבטלה והיו פוטנציאל של בנים חיים, ויכולים חלילה להזיקו. יש מקומות שנהגו לומר נוסח מיוחד ובו חרם שאף אחד מזרעו לא ילוה אותו, וממילא גם זרעו הרוחני שיצא לבטלה לא יצטרף להלויה (עיין רמ"א שנ"ח ג', גשר החיים י"ב ג', ילקוט יוסף אבלות י' ז' צרור החיים אות מ"ז). בשורות טובות,