מניינים בחצר שמפריעים לשכנים

הרב יצחק בן יוסף

ד מרחשון תשפ"א
שאלה
מצוי מאד בתקופה זו, שיש מניינים מחוץ לבניין בחצר לדוגמה. בשבת אני רגיל לקום יחסית מאוחר ממה שאני נוהג ביום חול, אבל כל פעם אני קם בגלל כל הרעש מהמניינים, זה גזל שינה (מחלוקת האם מדאורייתא או מדרבנן)!! האם יש התיר למניינים לעשות כן? במיוחד שהעמק ברכה כותב שאין חיוב להתפלל בציבור אלא "השתדלות" כלשון השו"ע, ורב הפוסקים חולקים על זה, ואכמ"ל..
תשובה
מותר לקיים מניינים בשעות הרגילות ואין יכולת לשכנים לעכב בעדם. הרחבת תשובה: מובא בשו"ע חו"מ קנו,ב מחלוקת שולחן ערוך והרמ"א לגבי אדם שעושה מלאכה בפטיש ומרעיש לשכנים: לדעת השולחן ערוך אם הוחזק לעשות כן לא ניתן למחות בידו. אולם אם לא הוחזק יכולים השכנים לעכב בעדו. ולדעת הרמ"א - יכול אדם לעשות בתוך ביתו רעש וגם אם לא הוחזק לא ניתן לעכב בעדו. ואם יש חולה והרעש מזיק יכול לעכב. לגבי הפרעה בשינה כולם נחשבים חולים. אבל רעש בגלל תפילות דינו שונה ולא ניתן לעכב. מובא במשנה (ב"ב כ,ב): "חנות שבחצר יכול למחות על קול הנכנסים ומקול היוצאים, ואינו יכול למחות בידו ולומר לו איני יכול לישון מקול התינוקות." מובא בגמרא שהמשנה לאחר תקנת יהושע בן גמלא שהיו מושיבים מלמדי תינוקות בכל מדינה ומדינה ובכל עיר ועיר. מובא בבית יוסף בשם הרמב"ן - שאינו יכול למחות רק בלימוד תינוקות ולא בשאר מצווה. ואילו הריטב"א וכך פסק השולחן ערוך - שכל דבר מצווה אינו יכול לעכב בטענת רעש או טענת הנכנסים ויוצאים. מבואר שרעש של דבר מצווה לא ניתן לעכב, בפרט שזה בשעה סבירה שמותר על פי החוק להרעיש.