• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

סדר הברכות על הפירות בט"ו בשבט

הרב חיים שרייבר

י"ח שבט תשפ"א
שאלה
שלום אשמח לקבל מענה על סדר ברכות בטו בשבט אם מתחילים בחיטה כלומר לחם, אז צריך נטילת ידיים והמוציא, ואז כל הברכות תחת סעודת פטור למעט קינוח- זה מה שאני יודעת אבל מה עושים בטו בשבט? אחרי חיטה מגיע שעורה וגפן ושאר הברכות? צריך לברך על כל דבר אשמח לקבל הבהרה ותשובה כיצד לנהוג תודה רבה
תשובה
שלום המנהג בטו בשבט לברך לפי סדר מגע א"ש (אין אוכלים לחם, שאז כפי שכתבת לא יברכו כמעט על שאר המאכלים). מגע א"ש, אלו ראשי תיבות של סדר הברכות שיש לברך על האוכל מ – המוציא / מזונות ג – גפן ע – עץ א – אדמה ש – שהכל הסדר מופיע בגמרא ובהלכות ברכות. הוא מבוסס על כך, שככל שהברכה ספציפית יותר היא חשובה יותר. מלבד מזונות שיש לה חשיבות מיוחדת כמו בלחם. לדוגמא, שהכל כולל הכל. האדמה כוללת פרי האדמה וגם העץ היוצא מהאדמה, העץ זה כבר יותר ספציפי רק לפירות העץ. גפן זה עוד יותר ספציפי רק ליין. יום טוב