האם מותר לבעלי חברה יהודית להעסיק עובדים גויים בשבת?

הרב יהודה אודסר

י"ג סיון תשפ"א
שאלה
לכבוד הרבנים שליט"א יש חברה שבעליה הם יהודים שהעסק שלה היא להשכיר פועלים בתחום אינפורמטיקה - מחשבים לחברות אחרות (סוג של סוכנות), באופן זה: הפועלים טכנית עובדים בשביל כחלק מהצוות של החברה השוכרת, אבל בעצם הפועלים הם תחת האחריות של החברה היהודית והיא זו שמשלמת להם את המשכורת שלהם. החברות השוכרות נותנות לפועלים את ההוראות של מה שהם צריכים לעשות. והפועלים חלקם עובדים מהמשרד של החברה היהודית וחלקם נמצאים במדינות אחרות ועובדים מהבית שלהם. הפועלים צריכים לעבוד מיום שני עד יום שישי באופן שלפעמים יש איזה שעה בליל שבת שצריכים לעבוד וגם יש את הימים טובים שצריכים לעבוד, כי אם לא יעבדו בימים האלה לא ירצו לשכור פועלים אצלם. השאלה היא האם נחשב שהפועלים עובדים עבור היהודים ויש איסור אמירה לנוכרי וליהנות ממלאכת גוי או דילמא כיון דהפעולה עצמה היא לצורך החברה השוכרת לא נחשב שהיהודים נהנים ממלאכה הנעשית בשבת וכן אין כאן שכר שבת מאחר שהם מקבלים כמו שכירות עבור כל החודש ביחד. ואם נאמר שיש איסור דאמירה לנוכרי אולי אפשר לעשות שותפות עם הגוי באופן שהוא יהיה הבעלים בימים האלה או אולי יש דרך אחרת שבה אפשר לעשות להינצל מאיסורי שבת. יש עוד בעיה: יש כמה פועלים יהודים (שלא שומרים שבת ומועדים), אולי אפשר לומר להם שלא יעבדו בימים טובים אלא שיעבדו את השעות האלה בזמן אחר ואם בכל זאת עבדו בימים האלה הוי רק מדעתם ועל ידי שותפות עם הגוי לא יהיה בזה בעיה. מחכה לתשובתכם
תשובה
לעניין מלאכת נוכרי השכור ליהודי נראה שהדבר אסור מכיוון שיש כאן הקפדה דווקא על עבודתו בשבת בשעות שציינת וכפי שהעדת שהרי בכך נחשבת החברה כנותנת שירות בינלאומי. באופן זה יש הנאה ממלאכת שבת של הנוכרי שנעשית לטובת בעלי החברה היהודי השוכר את שירותיו. והנאה ממלאכת הנוכרי, כאשר היהודי רוצה בה דווקא בשבת, נאסרה (יעיין בשולחן ערוך אורח חיים סימן רמ"ד סעיף ה' ובנושאי כלים שם, ואין זה משום מראית עין). נראה שהדרך לפתרון שהשכיר הנוכרי יקבל ישירות את שכרו על שירותו בשבת מבעלי החברה הגויים ששוכרים את שירותך בימות החול. לעניין מלאכת היהודי - ברור שהדבר אסור.