• שאלות כלליות

לבישת שני בגדים יחד

הרב נועם דביר מייזלס

י"ב אב תשפ"א
שאלה
לא הבנתי את סימן ג׳ סעיף ה׳ בשולחן ערוך אשמח להסבר שיסביר לי היטב מזה 2 בגדים וכו בנוגע לעניין הזה!?? הסעיף: "יזהר מללבש שני בגדים ביחד, משום דקשה לשכחה".
תשובה
שלום רב לשואל היקר. המקור לכך אינו בדברי מרן השו"ע, אלא כך הביא בעל הקצור שו"ע (סי' ג' ה'), בשם המג"א (שם סק"ג). מקור הדברים בדברי רבנו האריז"ל (שעה"כ דף ב' עמ' ב', פע"ח תפילה פרק ב', עולת תמיד דף יג.), ומדבריו עולה שכל שני מלבושים שלובשים יחד כגון גופיה וחולצה או שני גרביים וכדומה, גורמים לשכחה. ונחלקו הפוסקים האם עוברים בכך על הלאו "השמר לך פן תשכח" (חסד לאלפים או"ח קנ"ז ו'), או שאין בכל אפילו איסור דרבנן כיון שזה רק מחליש את כח הזכרון ואינו נחשב שמסיר מליבו דברי תורה בפועל (ספר זכרון ח"ב עמ' ז'). הטעם לכך הוא ע"פ סוד, ואף שאין לנו הבנה בנסתרות מכל מקום תמצית דברי האריז"ל שם, הוא, שלכל לבוש יש בחינה רוחנית ששומרת על האדם ונקראת "אור מקיף", ומי שלובש שני בגדים יחד "אינו נותן מקום לאור המקיף ליכנס תוך שני המלבושים יחד", ושכחה נובעת מכך שאין שמירה ראויה על האדם. יש לציין שמצינו דברים נוספים בחז"ל המביאים לידי שכחה (עיין סוף מס' הוריות יג: ונראה ששורש אחד לכולם). בברכה נאמנה,