הגברת החום במיחם ביו"ט

הרב אביעד תפוחי

י מרחשון תשפ"ב
שאלה
האם מותר להגביר את החום במיחם חשמלי ביום טוב שלא חל בשבת? תודה
תשובה
שלום וברכה, נחלקו פוסקי זמננו האם מותר להגביר זרם חשמל ביו"ט. דעת הגרש"ז (שו"ת מנחת שלמה חלק א, סימן יב בסופו) שאין בזה איסור ביו"ט, שהרי אין כאן בניה חדשה (לא של מעגל חשמלי חדש ואף לא 'החייאה' של המכשיר), ואף לא הולדה של דבר חדש. אך הגרי"ש אלישיב סובר שיש בזה איסור דאוריתא כיון שע"י הגברת הזרם ניתן כעת להפעיל מכשירי חשמל אחרים (עיין שבות יצחק חלק י"א, עמוד קל. עיי"ש שהביא גם מהאג"מ ח"ד, סימן פ"ד. אמנם האג"מ כתב שצריך לעיין בזה טובא למעשה). אך למעשה גם דעת הגרש"ז להחמיר ולא להגביר את העוצמה של המכשיר החשמלי ביו"ט, כיון שפעמים רבות הגברת העוצמה אינה על ידי הגברת זרם אלא על ידי כיבוי חוט אחד והדלקת חוטים אחרים או גופי חימום אחרים (שמירת שבת כהלכתה, פרק יג, סעיף ג. וציין שזו דעת הגרש"ז בפרק א' הערה פח).