• שאלות כלליות

התנהגות הלכתית עם OCD

הרב חיים שרייבר

כ"ב שבט תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב , אשמח שאם הרב מכיר את הנושא יעזור לי בשאלה - יש לי ocd ובעקבות כך מתעוררים אצלי הרבה חוסר וודאות, ב"ה אני חיה את חיי כרגיל ומתנהלת כמו כולם רק שנכנסת ללחץ יותר מהר מאחרים:) אני נמצאת בטיפול וכחלק ממנו אני כותבת את השאלה . בטח הרב יודע ocd יכול להתבטא גם בהלכה וכך זה אצלי , פעם זה היה באופן כללי שאם לא אעשה משהו או לא אתלבש בצניעות חלילה זה יגרום למשהו, היום אני ב"ה אחרי שנת מדרשה כך שנותנת מקום לתהליכים ולהתקרבות מתוך אהבה כך שזה כבר לא הבעיה, מה שכן בענייני כשרות עולות לי בראש המון שאלות , אני יכולה להביא את השאלות שיש לי כרגע בתור דוגמא אבל לא יודעת אם זה יעזור לי לטווח הרחוק , כי הן יכולות לעלות מתוך כל דבר קטן.. הבעיה היא שכטיפול ocd צריך להימנע מהטקסים שעולים לי לראש(לדוגמא לשטוף ידיים אחרי שנגעתי בגבינה ולפני שאני נוגעת במשהו פרווה כי אז הוא יהיה גם חלבי) מה שמורכב זה שיש את העניין ההלכתי , ומצד שני אני רוצה ללכת לפי ההלכה בקצב שלי אבל אני לא יודעת אם לרוב אני סתם מחמירה או שאלו דברים שצריך לעשות. האם יש לרב פתרון להציע לי ? איך לא לפנות לרבנים בכל שאלה הלכתית קטנה שאולי היא אפילו לא הלכתית וסתם הגזמה ? דוגמאות לשאלות שאשמח למענה גם עליהן - אם נגעתי לדוגמא בגבינה צהובה בידיים , אני צריכה לשטוף ידיים לפני שאגע בבשר ? אם נגעתי במשהו בשרי/חלבי והוצאתי לדוגמא עגבניה מהמקרר ואולי בטעות נגעתי בעוד עגבניות זה בעייתי ? אם שטפתי כלים בשריים עם כפפות מותר לי עם אותן כפפות לשטוף כלים חלביים ? ואם נגיד נגעתי במשהו חלבי וזה כן ליכלך לי את היד ואז לדוגמא הדלקתי אתת הגז , אחר כך כשאני מדליקה את אותו הגז אני צריכה לשטוף ידיים לפני שאני מבשלת משהו בשרי ? נראה לי שאעצור כאן כי זה כבר קצת ארוך.. אבל יש לי עוד משהו שאשמח שהרב יתייחס אליו, פעם כבר שאלתי פשוט רציתי שתהיה לי תשובה רשומה - כחלק מהocd נכנסות לראש בלי שליטה מחשבות לא טובות ומלחיצות שכשהן מגיעות אני נוהגת לבטל אותן ולהגיד בקול חס וחלילה ושזה לא יקרה וכו, גם פה מתוך הטיפול אני צריכה להפסיק לתת להן מענה ולהפסיק להגיד חס וחלילה כשהן מגיעות , אבל זה מפחיד אותי כי גדלתי על זה שלמילים יש כוח ומחשבה יוצרת מציאות , מצד שני הייתי רוצה להפסיק להיכנע למחשבות, מה הרב אומר בנושא ? תודה רבה וסליחה על הטירחה:)
תשובה
שלום ואם נגעתי לדוגמא בגבינה צהובה בידיים, אני צריכה לשטוף ידיים לפני שאגע בבשר ? יש לשטוף ידים. אם נגעתי במשהו בשרי/חלבי והוצאתי לדוגמא עגבניה מהמקרר ואולי בטעות נגעתי בעוד עגבניות זה בעייתי ? אין סיבה לחשוש שנגעת שבעוד עגבניות. אם שטפתי כלים בשריים עם כפפות מותר לי עם אותן כפפות לשטוף כלים חלביים ? אם לעיתים שוטפים גם במים חמים (ולא רק חמימים) - צריך 2 זוגות. (המלצה: שיהיו בצבעים שונים כדי למנוע בלבול). אם תמיד שוטפים במים קרים / חמימים - מותר להשתמש בזוג אחד. בספר הכשרות (פרק א הלכה יח) כותב שבכל מצב יש ליחד כפפות נפרדות לשימוש "חלבי" ולשימוש "בשרי", כיון שהגומי אינו חומר אטום ואף בשטיפה היטב אינו מתנקה יפה. ואם נגיד נגעתי במשהו חלבי וזה כן לכלך לי את היד ואז לדוגמא הדלקתי את הגז, אחר כך כשאני מדליקה את אותו הגז אני צריכה לשטוף ידיים לפני שאני מבשלת משהו בשרי? אם לא רואים שום דבר על הגז לא צריך. אביא חלק מתשובה שכתב הרב עזריה אריאל באתר. הרב התייחס למבט התורני הראוי להפרעות בכלל ולהפרעת OCD בפרט. "OCD זוהי הפרעה מסוימת, שלפעמים מתחפשת כאילו היא סוג של יראת שמיים, בעוד שלאמיתו של דבר זוהי עצבנות שמזיקה מאוד לחיים בכלל ולקיום המצוות בפרט. על פי התורה, מי שנקלע למצב של חוסר איזון נפשי חייב ללכת לטיפול, כפי שכותב הרמב"ם בהלכות דעות (פרק ב הלכה א). מודבר במצוות עשה בפני עצמה: קיימת מצווה על האדם להיות בעל אישיות מאוזנת, רגוע ומיושב בדעתו, ובכך הוא מקיים את מצוות "והלכת בדרכיו". לא רק "מה הוא רחום אף אתה היה רחום", כלשון חז"ל, אלא גם "מה הוא רגוע אף אתה היה רגוע". ראה גם את תיאורו של רבי יהודה הלוי בספר הכוזרי (מאמר שלישי, א-ה) תיאר את עובד ה' "החי בשלוות נפש ושולט בכוחות נפשו ורותם את כולם לעבודת ה' בצורה מושכלת". הרב עזריה מציין בתשובתו כי "שה- OCD בהופעתו אצל שומרי מצוות מתבטא לרוב בתחומי ההלכה, חיוני שהמטפל יהיה שומר מצוות בעצמו, כאמור. יתכן גם שתזדקק לרב שיכול לכוון ולהדריך מה מותר ומה אסור, לומר לך שפחד מסוים שלך מוצדק הלכתית או אינו מוצדק. אבל הדרכת רב שאינו איש מקצוע עם ניסיון מוכח איננה בשום אופן תחליף ממשי לטיפול. כמו ברפואה הפיזית, שבה הרופא קובע את התכנית הטיפולית והרב בעקבותיה יכול לחוות דעה מה ממנה מותר ואסור (בשבת, ביום כיפור, וכדומה), כך גם בנושא הזה". הקישור לשאלה: https://www.yeshiva.org.il/ask/100612 יום טוב