• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

הדרכה תורנית לחרדות ו- OCD

הרב עזריה אריאל

י"ג תמוז תשע"ו
שאלה
שלום כבוד הרב יש לי בעיה בנושא של חרדת קהל שהובילה לחוסר יישוב הדעת בתפילה ובלימוד עד כדי חוסר נשימה כמעט ודפיקות לב חזקות ולחץ בראש באמצע התפילה ממש כבר קשה לי מאוד להיתפלל שמונה עשרה בנחת וריכוז בנוסף אני מתפלל לאט ומסיים הרבה אחריהם וזה גורם לטורח ציבור לפעמים שאנחנו עשרה ואני כתוצאה מזה ואחרי ששמעתי כל מיני התבטאויות מסוימות החלטתי שאני צריך להגביר את הקצת בתפילה לעמוד עם הציבור כמו שכתוב בספרי המוסר שאדם לא ינהג בדרך שונה מהציבור. ויצא שעכשיו מרוב מהירות אני מתבלבל ובקושי נושם ולא מרוכז ויש לי לחץ אדיר בראש בתפילה ואין יישוב הדעת נפשי בוכה צועקת די אני רוצה לחזור 2-3 שנים אחורה שם בשיא החזרה בתשובה היה לי יישוב הדעת וריכוז עד כדי בכי מפחד ואושר ביחד בתפילה אז המצב החמיר קצת ואינני יודע מה לעשות אני רוצה לצאת מהמצב הזה ושיהיה לי יכולת לתפלל וללמוד בנחת וריכוז אפילו שאני מנסה לאט לאט זה כבר לא נראה אפשרי כמו אז והלימוד? גם אין לי מנוחה לשבת וללמוד בנחת ושאני בשיעור עם הרב אני כל הזמן בסוג של מתח ולחץ ואני לא יודע למה הייתי רוצה למצוא תיקון לנפש שאצא מזה אשמח להסבר על הנושאים הללו של החרדות ולחצים ואשמה עצמית הסבר במבט התורני ותיקון הגורם לזה והסבר תורני לOCD
תשובה
לשואל היקר, שלום וברכה! התופעות שאתה מתאר די מוכרות. אפשר לטפל בהן ולצאת מהמצב הזה, וחשוב מאוד שתעשה זאת. אני מציע שתיגש לבעלי מקצוע בתחום של הטיפול ב- OCD, לצורך אבחון מדויק (אם טרם נעשה) ואחריו תהליך טיפולי עמוק ויסודי. יש להעדיף מטפלים יראי שמיים, שיבינו את הסיטואציות שעמהן אתה מתמודד ויוכלו להדריך אותך כיצד לנהוג (אם תרצה אוכל להמליץ לך על כמה כאלה). לפעמים גם הדרכות של מטפל ירא שמיים עלולות להיראות למטופל כסותרות את ההלכה, ואם אתה חש כך כדאי למצוא רב שמוכן לשוחח עם המטפל ולתאם אתו את דרכי הטיפול. אני לא בטוח שהבנתי מה כוונתך כשאתה מבקש הסבר תורני ל - OCD. זוהי הפרעה מסוימת, שלפעמים מתחפשת כאילו היא סוג של יראת שמיים, בעוד שלאמיתו של דבר זוהי עצבנות שמזיקה מאוד לחיים בכלל ולקיום המצוות בפרט. על פי התורה, מי שנקלע למצב של חוסר איזון נפשי חייב ללכת לטיפול (רמב"ם, הלכות דעות, פ"ב ה"א). זה לא נועד רק כדי להצליח בקיום המצוות, אלא זוהי מצוות עשה בפני עצמה. קיימת מצווה על האדם להיות בעל אישיות מאוזנת, רגוע ומיושב בדעתו, וזוהי (על פי הרמב"ם, פרק א שם) מצוות "והלכת בדרכיו". לא רק "מה הוא רחום אף אתה היה רחום", כלשון חז"ל, אלא גם "מה הוא רגוע אף אתה היה רגוע". ראה גם את תיאורו של רבי יהודה הלוי בספר הכוזרי (מאמר שלישי, א-ה) על עובד ה', החי בשלוות נפש ושולט בכוחות נפשו ורותם את כולם לעבודת ה' בצורה מושכלת. אם החרדה הזו מלווה אותך מאז חזרתך בתשובה, זהו סימן שעברת תהליך לא לגמרי מדויק, ועליך "לחשב מסלול מחדש" ולראות איך קיום התורה והמצוות בנוי על יסודות בריאים וטובים יותר. אמנם יש בתהליך התשובה גם זמנים של קושי, חרטה וצער, או קשיי הסתגלות, אבל אם זהו מצב מתמשך הוא צריך תיקון. זהו הניסיון שלך כעת מאת ה' יתברך: איך אתה מתקרב אליו מחדש בצורה שמוסיפה שמחה ובריאות ונעימות לעצמך ולכל הסובבים אותך. אני מבין שאתה רוצה גם הדרכה תורנית איך בדיוק לצאת מהמצב הזה. צר לי, אבל אינני הכתובת לשאלה כזו ואינני חושב שנכון לפנות לרבנים בשאלה כזו. אני יכול לכתוב לך מקורות רבים על חשיבות השמחה בעבודת ה', אבל זה לא יעזור. אם היית מחליט בצורה מודעת לחיות בחרדות, היה אפשר להתמודד עם זה במישור הרעיוני בעזרת מקורות. אבל OCD הוא בעיה פסיכולוגית, ומי שמתאים לטפל בה הם אנשי מקצוע עם ניסיון מוכח. מכיוון שה- OCD בהופעתו אצל שומרי מצוות מתבטא לרוב בתחומי ההלכה, חיוני שהמטפל יהיה שומר מצוות בעצמו, כאמור. יתכן גם שתזדקק לרב שיכול לכוון ולהדריך מה מותר ומה אסור, לומר לך שפחד מסוים שלך מוצדק הלכתית או אינו מוצדק. אבל הדרכת רב שאינו איש מקצוע עם ניסיון מוכח איננה בשום אופן תחליף ממשי לטיפול. כמו ברפואה הפיזית, שבה הרופא קובע את התכנית הטיפולית והרב בעקבותיה יכול לחוות דעה מה ממנה מותר ואסור (בשבת, ביום כיפור, וכדומה), כך גם בנושא הזה. כל טוב, ואל תיפול ברוחך! עשה כל מאמץ לטפל בבעיה ולעקור אותה מהשורש, וה' יהיה בעזרך. אם תהיינה שאלות נוספות, אשמח לנסות לסייע על פי המתאר הנ"ל.