• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

שכינה ורוח הקודש

הרב אוריאל טויטו

ב אייר תשפ"ב
שאלה
שלום לכבוד הרבנים! איתא בגמרא (נדרים לח/א) אמר ר יוחנן: אין הקב"ה משרה שכינתו אלא על גבור עשיר וחכם [ועניו, וכולן ממשה]. והוסיף הרא"ש [בנדרים שם, (והביאו הרמב"ן)]: שאין הקב"ה משרה שכינתו בלא הפסק, אלא על חכם. ובתנא דבי אליהו: אמר אבא אליהו זכרונו לברכה, מעיד אני עלי שמים וארץ בין איש בין אשה, בין כותי בין ישראל, בין עבד בין שפחה, הכל לפי מעשיו של אדם רוח הקודש שורה עליו. שאלתי היא כזו, האם צריך את כל התנאים הנ"ל (המוזכר בנדרים) כדי שתשרה שכינה על האדם? או שדי בתנאי אחד או שניים מהתנאים הנ"ל שתשרה שכינה על האדם? בתודה מראש!
תשובה
שלום לך, מלשון הרמב"ן (הל' יסודי התורה, פרק ז) עולה שיש מדרגות שונות לנבואה. והתכונות שנמנו בגמרא הן ההכנות לנבואה. ונראה שכל נביא היה במדרגה שונה, מפני שההכנה שלו, קרי המידות המכשירות אותו לנבואה, היו אצלו בצורה אחרת. לכן נראה שאמנם לכל נביא היו את כל המידות האמורות (למרות שיש מחלוקת בפירוש מהן אותן המידות המכשירות לנבואה, וראה כסף משנה שם), אבל אצל כל נביא הן הופיעו בצורה שונה. בברכה אוריאל טויטו