• מד"א, תרומת דם ואיברים

תרומת דם בצניעות

הרב אביעד תפוחי

י"ט סיון תשפ"ב
שאלה
שלום הרב רציתי לשאול האם מותר לגבר לתרום דם כאשר המתרימה היא אשה, וכן להפך. אשמח גם אם תוכל לתת מקורות בקצרה. תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה. לכתחילה ודאי שיש לשמור על גדרי הצניעות ולבקש שגבר יתרים גבר ואשה תתרים אשה. ודאי כאשר מדובר בתרומת דם בהתנדבות, שראוי שהמתרימים יכבדו את הבקשה הפשוטה והראויה הזו של התורמים. התשובה דלהלן עוסקת במקרי דחק כגון שיש מחסור חמור בדם וכדומה. מתרים גבר ותורמת אשה: מעיקר הדין ניתן לסמוך על כך ש'בעבידתייהו טריד' (- טרוד בעבודתו) ואינו פנוי להרהר ולהסתכל בה (מקור לדין זה- ב"מ צא.). אמנם אם הוא רואה שזה לא מועיל לו והוא בא לידי הרהורים עליו להמנע מזה, בפרט אם זה התנדבות ולא פרנסתו. בגמרא (תענית כא:) מסופר על אבא אומנא שהיה מהדר בזה, והיה לו מין לבוש, שהיה בו נקב קטן, ובאותו נקב היתה תקועה הקרן שמקיזין על ידה דם שכאשר היתה באה אליו אשה להקיז דם היה אבא אומנא מבקש ממנה ללבוש את הבגד הזה כדי שלא יצטרך להסתכל בבשרה כלל. ומחמת זה זכה לגילויים גדולים מהשמיים מדי יום. (עיין אג"מ (יו"ד, ג, נח)). ומכאן ילמד כל אדם, וישתדל כמה שיכול לכל הפחות לכסות את הנתרמת. מתרימה אשה ותורם גבר: אין בזה בעיה של הרהור כיון שצניעות האשה נשמרת. ומה שהמתרימה נוגעת בו, הרי שאנו פוסקים להלכה כש"ך (יו"ד, סימן קצ"ה, ס"ק כ) שנגיעה שאינה של חיבה אסורה מדרבנן, ובמקום של צורך רפואי מותרת. (ע"ע עשה לך רב ח"א סימן סח) סיכום: א. ראוי ונכון לדרוש שגבר יתרים גבר ואשה תתרים אשה. ב. במקרה דחק או צורך גדול, ניתן להקל.