• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

משה לא ינק מהמצריות

הרב רפאל וסרטיל

י"ט תמוז תשפ"ב
שאלה
רש"י בשמות (ב, ז) כתב שמשה לא ינק מהמצריות כי היה עתיד לדבר עם השכינה; אבל מ"מ לא אכל כשר בבית פרעה, ויותר קשה לפי הרמב"ן (ב, יא; ב, כג) שכתב שלא ידע שהוא יהודי עד שגדל!
תשובה
לשואל שלום, נראה לומר, שבתיה בת פרעה, שירדה לרחוץ מגילולי בית אביה לשם גירות (ראה סוטה יב ע"ב ורש"י שם), דאגה למשה והאכילה אותו אוכל כשר בכל אותן שנים שבהן גדל בבית פרעה. ובזה ניכר פלא ההשגחה העליונה שזימנה למשה רבנו את בת פרעה לא רק שתציל אותו מגזירת המוות שנגזרה על הזכרים הנולדים, אלא כנראה גם הצילה אותו מטומאת מאכלי הגויים. ולפי דברי הרמב"ן, שכל אותן שנים שגדל משה בבית פרעה לא ידע שהוא יהודי עד שהגידו לו, ואז יצא אל אחיו, בודאי עולה גדולת בתיה בת פרעה, שהאכילה את משה בדברי מאכל כשרים, על אף שהוא עצמו לא הכיר ביהדותו. בברכה נאמנה