• כל השאלות

מי שנוהג להמתין שלוש שעות בין בשר לחלב האם ישנה מנהגו?

הרב מיכאל יומטוביאן

י"א אב תשפ"ב
שאלה
המנהג במשפחתי להמתין שלוש שעות בין אכילת בשר לאכילת חלב, האם אני צריך לשנות מהמנהג ולהמתין 6 שעות?
תשובה
אענה לך בסיפור שהיה לנו עם מרן הרב שפירא זצ"ל בישיבת מרכז הרב. כשלמדנו בחבורה הלכות בשר וחלב, ולמדנו את דברי הפוסקים על המתנת שש שעות. חבר שלי שאל את ראש הישיבה את השאלה הבאה, אבא שלו נוהג להמתין 3 שעות, וכעת במסגרת הלימוד הוא רואה מדברי הפוסקים שהמנהג המועדף הוא להמתין 6 שעות, אז אולי הוא צריך לשנות ממנהג אביו? הרב ענה לו בחיוניות המיוחדת שלו שזה כמו אדם ששומר שש שעות ומחליט להמתין 9 שעות... הבנו מהרב שחשוב לשמור על המנהג. כשאמרנו לרב את דברי הפוסקים האומרים שראוי לשמור 6 שעות לכל מי "שיש בו ריח תורה", הרב שאל אותנו בחיוך אם אנחנו מריחים ריח זה.. שוב הבנו מהרב שמנהג הוא דבר יקר שלא מזלזלים בו. ראיתי שבספר פניני הלכה פסק ברוח דומה וכך כתב (כשרות כו ב): "רבים מפוסקי אשכנז האחרונים עודדו את הכל להמתין שש שעות בין בשר לחלב (רמ"א פט, א; ש"ך ח). אולם נראה למעשה, שהואיל ויסוד הלכה זו מדברי חכמים, ונכון לכבד את מנהגי ישראל שנוסדו על ידי גדולי תורה, אין לשכנע את הנוהגים להקל להמתין שעה אחת או שלוש שעות לשנות ממנהגם. אבל לכל מי שאין למשפחתו מנהג מובהק להקל, נכון שיקפיד לשמור שש שעות כמנהג רוב ישראל". אמנם ישנם רבנים המעודדים ומורים לכולם לנהוג כמנהג המועדף בפוסקים ולהמתין 6 שעות בין בשר לחלב.