• שאלות כלליות

קניית עלייה בכיפור

הרב יהודה אודסר

ה מרחשון תשפ"ג
שאלה
שלום כבוד הרב שמרתי 1600 שקלים לכבוד כיפורים לכבוד לקיים מצוות לקניית עליות בכיפור הצלחתי ברוך השם לתרום 600 ונשאר 1000 כי היה הצעות גבוהות בעליות שאנשים הציאו השאלה היא מה לעשות עם הכסף שנשאר? מותר לקנות ציצית קטן, ולתת לצדקה? אני חושב שזה נדר והיה אתרת נדרים אותו זמן הייתי ליד ההיכל בלי סידור שהתחילו את אתרת הנדרים פשוט הייתי ושמעתי, מה לעשות עם הכסף שנשאר? תודה מראש!
תשובה
מעיקר הדין נדר צריך להוציא בשפתיו, בדיבור,וללא זה אין נדרו חל. (שולחן ערוך יורה דעה סימן ר"י) אמנם בנדרי צדקה יש מהפוסקים שסברו שדינו כמו הקדש ואף במחשבה יש לו לקיים נדרו. (רמ"א יורה דעה סימן רנ"ח סעיף יג) לכן נראה לענ"ד שלתת לצדקה לעניים ובעיקר לבני תורה ניתן להשתמש בכסף זה. לקנות ציצית, בגד - לא אפשר לעשות התרת נדרים בפני שלשה ובכך להתיר את השימוש בכסף לכל דבר.