• קדיש

עניית אמן מוקדמת

רבנים שונים

י"ג אב תשס"ה
שאלה
פעמים אני שומע חזן שאינו כ"כ ת"ח, ובקדיש או במקומות אחרים, כשיש לומר "ואמרו אמן" (למשל בקדיש שהוא חמור מאד!) או "ונאמר אמן", אומר רק ואמרו, ומחכה שהקהל יענה אמן, ואח"כ הוא עונה על האמן של הציבור!!! הבעיה כפולה: א) אני אפילו לא יכול לעיתים קרובות לחכות שהוא יאמר אמן כדי לענות כי בתדירות הוא אומר אמן בלחש או בקדיש הוא גם אומר אמן יהא שמיה... בלא הפסק, אע"פ שכתוב במפורש בשולחן ערוך שצריך להפסיק קצת בין אמן ליהא שמיה רבא. ב) כיוון שטעותו הגיונית, לא מצאתי בספרי ההלכה פסק מפורש על זה. איפה אוכל למצוא דבר כזה? אולי חשוב לציין שהחזן הזה הוא מרוקאי.
תשובה
יש לענות אמן, ולא לחכות לשליח ציבור במקרה כזה, מבואר בסימן קכד במגן אברהם שאם שליח ציבור מאריך בניגון יענו אמן לפני שגומר ואמרו אמן. הרב אברהם פרל.