• שבת ומועדים
  • ספר שמות

משה רבינו

הרב רפאל וסרטיל

כ"ה אייר תשפ"ג
שאלה
שלום כבוד הרב יש לי מספר שאלות בנושא משה רבינו במצרים,ואלו הם: 1.ניתן לראות ששמו של משה ניתן על ידי בת פרעה וה משתמש רק בשם זה. והרי משה הוא המנהיג של עמ"י מדוע משה נקרא בשם שנתנה לו גויה? 2. בפרק ג פסוק כה כתוב:" וַיַּרְא אֱלֹהִים, אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל; וַיֵּדַע, אֱלֹהִים.", מה אומר פסוק זה? האם הקב"ה לא ראה את עמ"י בתקופה הזו? ומה הכוונה במילה "וידע" הרי ה יודע הכול? כיצד פרעה הסכים לבת שלו לגדל תינוק עברי בביתו? שהרי זה מנוגד לגזרתו,ההפך למה שהוא חוקק על העם המצרי. אשמח לפירוט מעמיק בכול שאלה כל ידי הפרשנים רש"י ,רמב"ן וכו,וכמובן את דעתו של הרב בנוגע לכול שאלה תודה מראש
תשובה
לשואל שלום, התורה מספרת שבת פרעה קראה את שמו משה לאחר שגדל, מפני שהיא משתה (הוציאה) אותו מן היאור - "וַיִּגְדַּל הַיֶּלֶד, וַתְּבִאֵהוּ לְבַת פַּרְעֹה, וַיְהִי לָהּ, לְבֵן וַתִּקְרָא שְׁמוֹ מֹשֶׁה, וַתֹּאמֶר כִּי מִן הַמַּיִם מְשִׁיתִהוּ". וכך דרשו חז"ל (ויקרא רבה א, ג): "אמר לו הקדוש ברוך הוא למשה, חייך! מכל שמות שנקרא לך, איני קורא אותך אלא בשם שקראתך בתיה בת פרעה". וכל כך למה? עלך כך משיבים חז"ל (שמות רבה א, כו) במקום אחר: "'ותקרא שמו משה', מכאן אתה למד שכרן של גומלי חסדים, אף על פי שהרבה שמות היו לו למשה לא נקבע לו שם בכל התורה אלא כמו שקראתו בתיה בת פרעה, ואף הקדוש ברוך הוא לא קראהו בשם אחר". בספר "שיחות מוסר" (מאמר ויקרא אל משה) כותב הגאון רבי חיים שמואלביץ, שבת פרעה גלתה במעשיה מסירות נפש מופלאה, כי הלוא ידעה שאביה ציוה להשליך ליאור את כל הזכרים, והכירה במשה שהוא יהודי, ואף על פי כן החליטה להפר את הציווי, ונמצא שבשמו של משה טמון לא המעשה הטכני של משייתו מן היאור, אלא מסירות הנפש שהיתה כרוכה בכך, ומסירות נפש זו הטביעה חותם באישיותו של משה כרועה ישראל. רבנו בחיי (שמות ב, י) מבאר, ששמו של משה אינו על שם מעשה המשייה מן המים, אלא על שם נס ההצלה של משה שניצל ממוות לחיים, וזו לשונו: "זכתה בזה בתיה בת פרעה שנקבע לו לעולם אותו שם שקראתו היא, על שם הנס שנעשה בו במשה שהוציאתו מן המים וניצל מן המיתה, ונתן הקדוש ברוך הוא כן בליבה ולא קראו הקדוש ברוך הוא בשם אחר אלא בו". ולפי החזקוני (שמות ב, י), יוכבד היא זו שקראה למשה בשמו, וכששמעה זאת בת פרעה, אמרה: יפה קראת לו, כי מן המים משיתיהו... באשר לשאלה, כיצד הסכים פרעה להכניס מילדי הערים לארמונו חרף גזירתו, ניתן להשיב על פי דברי חז"ל במדרש (שמות רבה א, כו): "היתה בת פרעה מנשקת ומחבקת ומחבבת אותו כאלו הוא בנה ולא היתה מוציאתו מפלטרין של מלך, ולפי שהיה יפה הכל מתאוים לראותו מי שהיה רואהו לא היה מעביר עצמו מעליו, והיה פרעה מנשקו ומחבקו והוא נוטל כתרו של פרעה ומשימו על ראשו כמו שעתיד לעשות לו כשהיה גדול". ב. בוודאי ה' יודע ורואה צרתם של ישראל תמיד, אך הכוונה היא, שגם גזר בדעתו כיצד לגואלם. ואונקלוס תרגם: וידע אלקים - ואמר במימריה למפרקהון ה' (ויאמר ה' במאמרו לפדותם). בברכה נאמנה