• שאלות כלליות

חובת הגיוס לצבא והכרזה על מלחמה

הרב עזריה אריאל

ל ניסן תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה. למדתי את הסוגיה על חובת הגיוס לצבא. לשיטה שאין חובה כיום לכבוש את הארץ ומהצד הזה לא קיימת המצווה אלא החיוב הוא מצד עזרת ישראל מיד צר. ראיתי כיוון שכתבו שבכדי שמציאות זו תחול צריך להכריז על כך כמלחמה. ממילא כ"ז שהממשלה לא מכריזה על זה, יוצא שמצווה זו עדיין לא קיימת וממילא לכאורה אין מקור לחובה להתגייס מהצד הזה (הרב ישראלי בארץ חמדה בקשר לעניין הראשון מציע שהחיוב הוא הגנת הארץ מכוח הכיבוש, אך בסוף דבריו הוא מערער על זה משום שגם אם נקבל את דברי הרב קוק שסמכויות המלך חוזרות לעם, עדיין לא ברור שהממשלה באופן בחירתה יש לה סמכות להכריז על מלחמה. חוץ מהבעיה הנוספת שהוא מציג, יוצא שגם לדבריו צריך הכרזה ושוב, במציאות ימינו השגרתית למרות כל הסכנות זה לא קיים). אשמח אם הרב יוכל להתייחס לדברים. תודה רבה.
תשובה
לשואל, שלום וברכה! אינני מבין את הטענה. קיים דיון מי מוסמך לקבוע שזוהי עת מלחמה וחובה לצאת ולהילחם, ועל כך כתבו רבים שזהו עניין ציבורי שתלוי בהחלטת מנהיגי העם ולא בהחלטה פרטית. אולם הגיוס לצבא בימינו נועד להכשיר את הצבא לקראת מלחמה עתידית, אם תהיה, וגם למנוע אותה ע"י עצם המוכנות של הצבא, המרתיעה את האויב מלפתוח במלחמה. האם אתה מעלה בדעתך שבימינו מצוות "עזרת ישראל מיד צר" קיימת רק החל מהרגע שהאויב מכריז מלחמה? רק אז יתחילו לגייס חיילים ולאמן אותם לקרב?!