- משפחה, ציבור וחברה
- מזוזה
שאלה
שלום וברכה
אדם ששוהה בפנימיה, ויש חשש סביר שהמזוזה בעייתית, וכשרותה מוטלת בספק.
ואין הענות מבעלי הפנימיה לשים מזוזה חדשה.
האם יש פתח להקל לגור בחדר שבפנימיה יותר מ30 יום רצופים?
תודה רבה
תשובה
שלום וברכה.
ניתן להמשיך לגור בפנימיה.
וראה למטה מה ניתן לעשות כאשר קרוב לוודאי המזוזה נפסלה.
מקורות:
כתב מרן השו"ע (יו"ד סי' רצ"א א'), שמזוזת יחיד נבדקת פעמיים בשבע שנים, ומזוזה של רבים פעמיים ביובל, כלומר כל עשרים וחמש שנה. והטעם לכך מבואר ברש"י (יומא יא.) שכל דבר שהוא של רבים אין להטריח עליו הרבה, שאם תטריח יאמר כל אחד שחברו יעשה זאת (מעין דברי חז"ל קדרא דבי שותפי לא חמימי ולא קרירי כיון שיש בכך טירחה על הציבור).
ובתי כנסיות ומדרשות שיש להם גבאים הממונים ועליהם מוטלת הבדיקה, יש להחמיר ולבדוק פעמיים בשבע שנים, ואינו דומה למזוזות של רבים כגון שערי מדינות ועיירות שאין על מי להטיל את חיוב הבדיקה (לשכת הסופר כלל יח סק"א). וכתב הגר"י בלוי זצ"ל (חובת הדר פ"א סקל"ו) שזהו דוקא אם האחראים על כך מקבל שכר, אחרת אין להטריח אותם ונבדקת פעמיים ביובל.
והנה כתבו הפוסקים (ב"ח שם, חת"ס יו"ד סי' רפ"ג) שבית שדרים בו כמה בעלי בתים נחשב לבית של יחיד לעניין בדיקה מזוזה פעמיים בשבע שנים. ולפי זה הוא הדין בחדרי מדרגות שיש להם ועד בית האחראי על צרכי הבניין, וכן בחדרים ובכניסה לפנימיה שגרים בה. וחובת הבדיקה מוטלת על מנהלי הפנימיה.
ובנידון השאלה, אף שאין הענות מצד בעלי הפנימיה ניתן להמשיך לגור בחדר אם לא עברו שלוש וחצי שנים, ואף אם עברו נראה שניתן לסמוך בנידון זה כל עוד לא עברו עשרים וחמש שנה. אם מדובר על ריעותא משמעותית כגון שבית המזוזה פתוח ונכנס לשם רטיבות, יש לדרוש ממנהל הפנימיה בדרכי נועם שידאג לכך.
אם הדבר לא צלח והם לא הסכימו, אתה יכול לזכות את הרבים ולקחת את המזוזה לבדיקה בסכום מועט (כעשרים שקל), כמו כן אם כבודו מבין מעט ניתן לבדוק את המזוזה בעצמך. חשוב להעיר שבהרבה מקומות יש גמ"ח של מזוזות שיכולים לעזור בעניין זה, כדי לפנות לרב המקומי או לת"ח הבקי בתחום כתיבת סת"ם.
בברכה נאמנה,