- שבת ומועדים
- צאת שבת והבדלה
שאלה
שבוע טוב הרב!??
אני מדריך בסניף בנ"ע.
היה לנו דיון על שאלה הלכתית בצוות בסניף ורצינו לדעת מה דעת הרב.
השאלה היא:
כשאנחנו שרים את המילים בהבדלה בסניף יוצא שאנחנו שרים "ניי ניי ניי" בין "ברוך אתה ה" ל-"בורא פרי הגפן/מאורי האש/מיני בשמים".
האם זה נקרא הפסק ואז לא יוצאים ידי חובה, או שצריך שהמברך יגיד בשקט את ההתחלה של המילה "בורא" ואז אין הפסק או שאין עם זה כל בעיה?
מתנצל על ההסתבכות...
תודה רבה??
תשובה
שלום וברכה,
כאשר מנגנים באמצע הברכה אין בזה הפסק, ויוצאים ידי חובה. המטרה בניגון היא ליפות את הברכה (הליכות שלמה פ"ט הלכה ט). אין שום צורך שהמברך יאמר את המילה "בורא" בשקט, ועדיף שלא יעשה כך, כי אז הוא יצטרך לחזור על המילה בקול להוציא את כולם ידי חובה.
אשריך שאתה מברר את הספקות ההלכתיים שיש בסניף. בע"ה תראה ברכה בעמלך והחניכים ילכו בדרך זו ללמוד את התורה ולקיים את ההלכה!
הרחבה:
בהליכות שלמה (שם) כתב שאף שאין הפסק לנגן באמצע ברכה זה לא משובח. נראה שאם רואים חשיבות לנגן באמצע הברכה לחיזוק האווירה ושמחה בברכות, יש לעשות כן לכתחילה.
עוד כתב בהליכות שלמה שאם כופלים את התיבות ללא צורך כלל הרי זה הפסק ולא יוצאים ידי חובה. וראה ברבבות אפרים (ח"ג קנח) שמיקל בזה יותר.
הערת הג"ר שלמה הירש:
"לענ"ד אם שיש למיקל על מה לסמוך, אין ראוי לעשות כך, שהרי גם הגרשז"א כתב שאינו ראוי, וכך שמעתי מהגר"ז גולדברג שאין זה ראוי שמשנה מצורת הברכה, וגם הגרשז"א (הע' 29) שם כתב שאין לעשות הפסק מרובה. וגם כשרוצים לעשות כך לחיזוק האוירה לדעתי יש דרכים טובות יותר לחזק את האוירה מלבד ניגון באמצע ברכות, וגם מבחינה חינוכית נראה לי שנכון להשריש שחיזוק האוירה הרוחנית הוא בשמירה על ההלכות ולא רק בשירים".