• שבת ומועדים
  • כתיבה, קריאה וניירות

ספרי חול בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ח מרחשון תשס"ו
שאלה
בקיצוש"ע מקו"ח בהלכות שבת, "קצת המלאכות האסורות בשבת", כתוב שספרי חול ורומנים אסורים בשבת ואף בחול אסורים. יש לי שלוש שאלות: א. מהם בדיוק ההגדרות של ספרי חול ורומנים? הלכתית מה מותר ומה אסור? ב. כתוב שם גם שאסור למכור ספרים אלה, האם מותר לעבוד כספרנית בספריה שיש בה גם ספרים לא נקיים וכד’? ג. מה הדין לגבי ספרים שהמורה מבקשת לקרוא בשיעורי ספרות?
תשובה
א. נחלקו רבותינו הראשונים האם מותר ללמוד לימודי חול בשבת. רוב הראשונים מתירים, והרמב"ם מחמיר מצד מידת חסידות. השולחן-ערוך פסק כדעות המתירות, והרוצה להחמיר על עצמו שלא ללמוד לימודי חול בשבת, רשאי. ולכן מותר לקרוא בספרי היסטוריה ומדע בשבת. אבל ספרים המכונים "רומנים", שיש בהם תיאורים המגרים את היצר-הרע, אסור לקרוא אף בחול. ב. זו בעיה לעבוד כספרנית בספריה שיש בה ספרים שאסור לקרוא בהם, ולמעשה יש בזה קצת סיוע לדבר עבירה. ג. צריך להסביר למורה שהדבר מנוגד להלכה ולמוסר היהודי.