• צניעות בלבוש

קשה להתחיל ללבוש חצאית

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ב ניסן תשס"ו
שאלה
אני בחורה צעירה שבמהלך השנה האחרונה התחזקתי משמעותית בשמירת מצוות, בלימוד תורה ומשתדלת בצניעות. לשאלתי, כמעט כל חיי אני רגילה בלבישת מכנסיים, וכעת המעבר לחצאיות הוא קצת "לא נוח".. מה גם שהרבה פעמים אני מרגישה הרבה יותר צנועה ו"מכוסה" עם מכנסיים (תמיד של נשים וצנועים). חצאית ארוכה היא "דוסית מדי" וקצרה יותר המותרת לפי ההלכה - בעיני זה לא מספיק. נראה לי הרבה פעמים שזה מעין ציפייה של הסביבה שלי, שאם אני נמצאת בתהליך מסויים, אז ראוי לי להתנהג ככה - ואני אינני מרגישה כך (לפחות עדיין לא), ואני חוששת שאולי כך חלילה, אני לא מאדירה שם שמים. מה גם, שבסביבה החילונית שאני נמצאת בה רוב הזמן, לא נראה לי שזה פוגע ברגשות מי מהם, או גורם להרהורים. מה דעת הרב?
תשובה
מצד ההלכה מכנסיים של נשים וצנועים אינם אסורים. ויתכן אף שיש להעדיף אותם על חצאיות שאינם מכסות את כל הרגליים. על כן בסביבה שאת נמצאת אין את צריכה לשנות את לבושך. אף אמנם שמקובל בציבור הדתי שמקפיד במצוות שהנשים לובשות חצאיות ארוכות. אכן כאשר את נמצאת בחברה דתית עדיף שתלכי כמו שמקובל בציבור הדתי.