• המניין

איחור בתפילה בציבור

הרה"ג דוב ליאור

ט"ו תמוז תשס"ו
שאלה
אנו מתגוררים בישוב קטן ובימי החול מצליחים לגייס מניין בדוחק ובאיחור רב. לעיתים, כאשר מגיע סוף סוף ה’עשירי למניין’ הוא משלים קודם ברכות ק"ש ולפעמים אפילו פסד"ז בדילוגים, והציבור כולו מתעכב. יש חזנים שלא מחכים ומתחילים תפילת העמידה כאשר יש רק שישה. האם נוהגים המאחרים המשלימים תפילתם כהלכה, או שאין עליהם להשלים? האם ניתן לחייב אותם להצטרף למתפללים לברכות ק"ש או לתפילה, והאם על החזן לחכות להם או לא?
תשובה
אם יש לפחות שישה שיעמדו לתפילת שמונה-עשרה ביחד, שאר הנוכחים משלימים להם למנין, אף-על-פי שהם לא מתפללים שמונה-עשרה איתם. ולכן לא צריך לחכות למי שמאחר עד שיגמור להשלים את תפילתו ולהצטרף לציבור.