• שבת ומועדים
  • גוי של שבת

מותר להשתמש בגוי של שבת?

הרה"ג דוב ליאור

ד אייר תשס"ג
שאלה
גוי שעובד קבוע בבית יהודי. האם מותר שבשבת בבוקר ידליק את הגז בבית לצורך חימום האוכל בדרך המותרת? כמובן שלא מדובר על מנת שהאוכל יתבשל בשבת. האם אפשר לדמות דין זה לגוי שעובד קבוע במקום מסוים והוא מכבה ומדליק את האורות בשבת?
תשובה
אנו יודעים שאסור ליהודי לאכול מאוכל שגוי בישל בעבורו בשבת. אך במקרה שהגוי בישל בעבור עצמו מותר גם ליהודי ליהנות ממנו. חשוב להוסיף שאם הגוי בישל בעבור עצמו אבל הוסיף עוד כדי שיהיה גם ליהודי - אסור ליהודי ליהנות ממנו. לכן, אם הגוי הדליק אור לעצמו (למשל) - מותר גם ליהודי ליהנות מאותו האור משום שאת כל הפעולה של הדלקת האור הגוי עשה בשביל עצמו והוא לא הוסיף שום פעולה מיוחדת בשביל היהודי. לכן אסור ליהנות מבישול של גוי בשבת. לתשובת הרב יעקב אריאל.