• שכירות, קניית ומכירת דירה

דמי תיווך שלא נאמרו במפורש

כולל דיינות פסגות

ג תמוז תשס"ז
שאלה
האם אני זכאית לקבל דמי תווך על דירה שהצעתי לקונה ונקנתה על ידו, אולם לא אמרתי בפרוש לקונה שברצוני לקבל דמי תווך על הצעתי וקיויתי שהוא בעצמו יבין שעליו לשלם עם גמר העיסקה וקניית הדירה. ברצוני להדגיש שרק ממני נודע לקונה שהדירה עומדת למכירה.
תשובה
מן הראוי שישלמו לך בין ½ ל3/4 אחוז דמי תיווך ע"פ גודל העיסקה. הרחבה: מפורש ברמ"א בחושן משפט סוף סימן פז ש"שדכן" הוא כיורד לשדה חברו ברשות ועל המשתדכים לשלם לו על עבודתו, ושם בגר"א שהדין דומה בסרסור (מתווך), וכן מופיע בעוד מקורות. יסוד הדברים שאדם לא עושה עבודה שמקובל לקחת עליה כסף בחינם, ואדם שרואה שעושים עבורו כזו עבודה חייב להודיע מראש, שאינו מוכן לשלם על כך אם זהו רצונו, ואם לא עשה כן עליו לשלם על העבודה שעשו עבורו. (כך מוכח בגמ' בסוגיית הגמ' ב"מ דף פג' ובראשונים שם). על אף האמור לעיל מסיבות נוספות חשבנו שיש לשלם מעט פחות מן המקובל, ולכן נקבנו בשיעור זה. הרב ישראל גנץ.