• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

דלת הננעלת בימינו

הרה"ג דוב ליאור

ח אלול תשס"ז
שאלה
בגמ’ בבא קמא מובא מאמר על מספר מקרים שבהם מתריעין בשבת, מתכנסים בשבת ומתפללים בתחינות ובקשות ועם שופרות בכדי לבטל גזירה, בין יתר הדברים הגמ’ מביאה מקרה של "דלת הננעלת" - מזלו של אדם לא מצליח, ומוסיפה הגמ’ טעם לזה משום "לא במהרה תפתח" שלא קל לשנות מזל ביש שנפל על אדם, אדם שמזלו ביש לא הולך לו בשום דבר כל עסק שפותח לא מצליח, לא מוצא שידוכים, לא מצליח לקנות דירה, לא מוצא עבודה, ולא מוצא את עצמו בשום דבר. יש לצערנו הרבה כאלה, יש שאינם עובדים תקופה ארוכה, יש הרבה לא נשואים וכו’ וכולם בצער וביסורין ואין מי שיוציא אותם ממזלם זה שלא שפר. מדוע נשתכחה הלכה זו ואינה מיושמת לטובת המסכנים האומללים החיים איתנו?
תשובה
הותר להתריע בשבת על דברים שארעו בשבת, ואתה מדבר על בעיות מתמשכות (פרנסה, עבודה,שידוך). האם במקרים אלו צריך דווקא בשבת להתריע?!