• שבת ומועדים
  • אריזות, שקיות ופקקים

פתיחת אריזות מאכל בשבת

הרב שלום אילוז

כ"ט תשרי תשס"ח
שאלה
למדנו סוגיית מוחק, ובמחשבה ראשונה כאשר התחלנו לדון בפתיחת אריזות מאכל שיש עליהם אותיות [לפתוח את האריזה על האותיות], מצאנו כי אפשר להקל לגמרי משלושה סיבות עיקריות: א. זהו פסיק רישא דלא ניחא ליה באיסור דרבנן ומקלקל [שהרי זה מוחק שלא על מנת לכתוב] שרוב הפוסקים מקילים לגמרי. ב. שהרי לא ברור שבכלל יש כאן איסור מוחק, שכן הוא רק מפריד האותיות [ומצינו בט"ז (שמ, ס"ק ב) שהקל לגמרי בקירוב והפרדת אותיות שלא הוי מוחק], ואפילו אם מפריד חצאי אותיות אפשר להקל כמו בפתיחת ספר שכתובים עליו אותיות בחודי הדפים [וכאן המקרה עוד יותר קל, שכל מה שהחמיר הלבוש (במקרה של הספר) זה כי הספר נסגר, ואז הוי מוחק על מנת לכתוב, וכאן א"א לסגור]. ג. מצאנו ביסודי הלכה [עמ’ קפד] שהביא סברא בשם הרב הלפרין להקל כי בפתיחת אריזת במבה לדוגמא לא נשאר מקום לכתוב, כלומר אין אפשרות לכתוב כלל אחר המחיקה וממילא מותר. אולם למרות כל מה שסברנו, וסברות אלה מצאנו מפורש בפוסקים, אותם פוסקים עצמם כותבים שיש להיזהר בפתיחת שקיות. למה? וגם אם הרב יענה שזהו המנהג לא ברור כלל שנהגו להחמיר בזה.
תשובה
לדעתי להלכה מותר לפתוח שקיות אלו מהסיבות שמנית ומסיבות אחרות. ואותם פוסקים שמחמירים בזה לענ"ד סברתם, כיון דאפשר בנקל להחמיר טוב להחמיר.