• פדיון הבן

פדיון הבן בהפלה סודית

הרה"ג דוב ליאור

כ"ב אלול תשס"ז
שאלה
משפחתי אינה יודעת על הפלה שעברתי ואני רוצה שהמצב ישאר כך. ההפלה הייתה לפי הרופאים בשבוע 9 רציתי לדעת האם אנחנו צריכים לעשות פדיון הבן. והאם ניתן לעשות פדיון הבן ללא אמירת שם השם, במקרה שלא רוצים שהמשפחה תדע, ואם כן איך בדיוק עושים את הפדיון, וכן האם ניתן לקנות בגד חדש ועליו לברך בעת עשיית פדיון הבן כביכול?
תשובה
יש כאן 2 בעיות, ברכת שהחיינו והברכה על הפדיון. צריך לברר, אם היה רק חיתוך של איברים ולא היתה לידה ממש (גרידה), זה שום דבר. ובפעם הבאה יש לפדות עם ברכה. אבל אם היתה לידה, אם ברור לרופאים שלא היתה צורת וולד אז אפשר לברך. ואם היתה הפלה עם צורה, זה ספק, ולכן עושים פדיון בלי ברכה. אלא שכאן את מתביישת. כעיקרון, אינני מבין מדוע את צריכה להתבייש כל כך, איזה דבר עבירה יש כאן, מן השמים היתה לך הפלה (אלא אם כן, באמת יש כאן מה להסתיר). ולכן לא נראה לי שצריך לברך בגלל זה. תשתדלו שהמשפחה לא תרגיש. לגבי שהחיינו זה בעיה יותר פשוטה (כפי שציינת).