• שאלות כלליות

היחס ללימודי מדעים

הרב ש. יוסף וייצן

י ניסן תשס"ח
שאלה
האם לימודי מדעים נחשבים כלימודי קודש או חול, והאם מותר ללמוד למבחן במדעים בשבת, והאם מדעים מכל סוג שהוא נקרא לימוד תורה?
תשובה
מדעים לא מוגדרים כתורה וכלימודי קודש אלא כדרך ארץ, כלימוד חכמה שהיא גם יכולה להעשות על ידי גויים. חכמה היא דבר חשוב. הגר"א כתב שיש ללמוד מדע. אולם המדע הוא ודאי במדרגה נמוכה יותר מלימוד תורה שהיא קודש. בשבת שהוא יום קדוש ראוי ללמוד רק לימודי קודש. אולם זה ממידת חסידות. ממידת חסידות גם לא לדבר דברי חולין בשבת. האם כולם מדברים וחושבים בשבת רק דברי קודש. מבחינת הדין מותר ללמוד מדעים בשבת. אולם ללמוד למבחן יש בכך בעיה של הכנה משבת לחול.