• קשר בגיל צעיר

חבר וחברה בגיל צעיר

הרב ש. יוסף וייצן

י ניסן תשס"ח
שאלה
אני בן 15 ויש לי חברה. וכולם אומרים לי שאני צריך להפרד ממנה כי אסור חברה בגיל כזה וגם מבחינת צניעות וכדו’. אני כרגע נמצא בבעיה ואני חושב שפנות לרב זה הכי כדאי. אני ארשום לך למה אני חושב שאני לא צריך להפסיק את החברות הזו ולמה כן צריך ואני אשמח אם תוכל ליעץ לי בדבר! זה מאוד חשוב לי! למה כן להשאר חברים? א. אני אוהב אותה והיא אוהבת אותי. ב. אנחנו שומרים נגיעה (אנחנו כבר שנתיים חברים ולא נגענו אחד בשניה אלא אם כן זה היה בשוגג) ג. זה למטרת חתונה ד. היא עוזרת לי בכל מה שאני צריך וזה הדדי. ה. אנחנו מחזקים אחד את השניה שזה ממש חשוב ודבר עצום! ויש עוד כמה אבל זה מספיק. למה לא להשאר חברים? כי לפעמים חברים באים אלי ואומרים לי, לא מתאים לך חברה, אתה לא צריך את זה עכשיו, וכל מיני דיבורים בסגנון הזה. חברים אומרים לי שזה לא צנוע שיש לי חברה. וגם לפעמים אני בעצמי מרגיש שזה לא מתאים אבל זה רק בזמן קושי וזה לא דבר שמשפיע עלי.
תשובה
בסיסית בדרך כלל חברות בגיל צעיר היא דבר שאינו טוב. הקב"ה ברא אותנו שיש לנו כוח חזק שמושך אותנו לקשר עם המין השני. המשיכה הזו היא ללא גבולות. כל גבול שאדם שם לעצמו היא מייסרת אותו ומוציאה ממנו כוחות רבים. לכן הגישה של התורה שאנו ניגשים לקשר רק בשלב שהקשר יוכל להתממש בכל מלוא עוצמתו. למשוך קשר לשנים רבות ללא אפשרות לממש אותו בצורה שלמה גורם סבל לבני הזוג. מעבר לכך אנו לא ממליצים להתחתן בגיל צעיר. הדרך הרגילה היא שהאיש מתפתח כאיש ללא הצל של האישה. האישה מתפתחת כאישה ללא הצל של האיש. כל אחד מגבש את אשיותו. ואז כשכל אחד בוגר ומגובש יש עוצמה בחיבור שיהיה בן האיש והאישה. חברות היא התעסקות בדבר בטרם זמנו. במקום להשקיע כוחות בהתפתחות האישית של כל אחד אתם תשקיעו אחד בשני, אולם בסוף תגיעו פחות מפותחים ומגובשים לחתונה. אתה כאיש תהיה פחות איש. ככל שהראש שלך יהיה עסוק במה שמעניין נערים כך ההתפתחות שלך תהיה יותר שלמה. אני לא מכיר אותך. אולי יש לך צורך מיוחד של קשר עם נערה ולמרות הסיבוך שבענין יתכן שאם יפסק הקשר איתה יהיה לך קשיים אחרים גדולים שאני לא צופה. לכן אני לא יכול לייעץ לך בצורה פסקנית ללא הכרות אישית. בכל אופן אולי הייתי מייעץ שגם אם אתם מחליטים להמשיך בקשר עשו זאת בצורה מאד מדודה. תקבעו לכם רק מספר בודד של פגישות שרק בהם תפגשו. עוד אפשרות היא, לנסות להיפרד למשל עד סוף הקיץ ואז שוב לבדוק לראות מה קורה עם כל אחד ממכם. אפשרות אחרת היא, שאם אתם מפחדים לאבד אחד את השני בנוגע להקמת משפחה וחתונה קבלו על עצמכם ברית של נאמנות. הכוונה היא שתחליטו שאתם נפרדים אולם בבוא העת, כגון: בגיל שמנה עשרה, לפני שאתם מחפשים את זיווגכם אצל אחרים אתם מחוייבים לבדוק שוב את האפשרות שאתם תקימו משפחה. ניסיתי דרך זו אצל מספר תלמידים והדבר עלה בידם. כל טוב ובהצלחה.