• שבת ומועדים
  • יום הקדיש הכללי - השואה

קידוש ה’ בשואה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ט אייר תשס"ח
שאלה
בענין קניית תעודת המרה בזמן השואה כתב הרב טייכטל [משנה שכיר חלק ג, קיא] שהדבר אסור. וכך כתב גם הרב מייזליש שו’’ת מקדשי השם סימן צב. (את המקורות לקחתי מהספר אותיות של אש איתמר לוין עמ’ 59-62 אין לי את המקורות לעיין לפני): מה היה הנימוק לאסור לקנות את התעודה על אף שכתוב בא נוצרי, והלוא אינו מתכוון לכך. הרמב"ם בספר המצוות מצוה ט (מצוות קידוש ה’) כותב: "אבל נמסור עצמנו למיתה ולא נתענו (את הגוי) לחשוב שכפרנו ואע"פ שליבנו מאמין בו יתעלה". אך במקרה דנן הגוי אינו יודע שהעומד לפניו הוא יהודי ועל כן אינו מטעה אותו כלל ומדוע לאסור?
תשובה
אדם שקונה את התעודה הזו ומראה אותה, זה כפירה באלוקי ישראל. מוזכר שאדם לא רשאי להגיד על עצמו שהוא אינו יהודי, כדי להציל את עצמו. להכחיש את יהדותו בריש גלי, זה כפירה מצד האדם עצמו (לא מצד הגוי).