• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

היחס לפיגוע במרכז הרב

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ד אייר תשס"ח
שאלה
למדתי 4 שנים בישל"צ וכבר כמעט 3 במרכז הרב, ואחרי הפיגוע הנורא שפגע בישיבות, על אף הנסים הכלל ישיבתיים הרבים והנסים הפרטיים שנעשו גם לי ב"ה, רציתי לבקש מהרבנים שליט"א להתייחס לנושא. ככל שיותר רבנים יתייחסו אשמח יותר, כי לא ראיתי מספיק יחס לזה מחוץ לישיבה לענ"ד. א: קודם כל צריך לכאו’ חשבון נפש, האם זה בא חלילה מפני טעות של הישיבה או מפני החטאים של האומה או אולי של הממשלה, ומה אנחנו יכולים לשפר? ב: איך יתכן שבני תורה כל כך קדושים שהיו גדושים בשמחה באהבת תורה ואהבת א"י, שקדנים עצומים ועמודי תפלה ולא מפחדים אלא מהאמת עצמה (הם היו מיוחדים עוד בחייהם בישיבות לפי מה שהכרתי אותם ושמעתי סיפורים עליהם ) נפלו על קידוש ד’? ג: למה הם בחרו בישיבה שלנו? אני יודע שמרכז הרב משמשת כסמל לציבור שלנו, אבל האם אין כאן יותר מזה. ד: איך הצבור צריך להתייחס מעתה לישיבה המרכזית העולמית, האם היחס השתנה? האם צריך לכאוב על הפיגוע ולהמשיך את החיים במסלולם הרגי, או שהפיגוע בא (בחשבונות שמים) כדי לקרוא למהפך- שכל בני התורה הציונים והלא ציונים יתערבבו זה בזה בשביל מטרה אחת- ריבוי תורה? או אולי למהפך אחר- שיפגשו וידברו הרבה יותר הרבנים הגדולים עם החלשים וחסורי דעת בתורה ובמצות? מה התפקיד של הישיבות הללו בעסק הזה? ה: אולי כדאי להרחיב את הישיבות כהיפוך לדעת האומה הערבית שנלחמת בנו? הרי הגאולה צריכה לבוא מכח כלל ישראל ולא מכח אפי’ 10 -20 ישיבות! האם הציעו לציבור תוספת מרובה של תלמידים לשתי ישיבות הללו בתור נקמה? ו: שאלה אחרונה: האם לרבנים יש כוונה להדריך אותנו ולהעביר יותר שיעורים מעתה בשתי הישיבות בקביעות? נראה לי שכל בני הישיבה ישמחו לזה. תודה רבה לרבנים שיגיבו, זה מנחם אותי ומחזק אותי כי עדיין לא קרוב להסגר פצעי מהמכה הכואבת, ו"דאגה בלב איש ישחנה"- דבור מרגיע אותי יותר מכל.
תשובה
א. נכון לעשות חשבון נפש אחרי מה שקרה לנו במרכז הרב. אך חשבון הנפש צריך כל אחד לעשות את חשבונו. ולא את חשבון האחרים. ולא חשבון הכלל, אם לא בידו לשנות את הכלל. לאמר, כל אחד צריך לחשוב האם הוא יכול היה להיות יותר טוב. האם הוא ישתדל מספיק בעבודת ד' ובשקידת התורה. ולהתבונן מה הוא יכול להשתפר. ואם הזעזוע מהמאורע יעשה אצלו שינוי ויעלה אותו למעלה חדשה הרי שעשה את המוטל עליו. ב. ג. יותר טוב לא לחפש הסברים למה זה קרה לאותם נערים צדיקים קדושים גבהו דרכי ד' מאתנו. גם אם במשך הזמן נמצא הסברים פה ושם אלו לא יהיו מושלמים אולי קצת יסברו את האוזן. אך יותר עמוק זה להכיר כי גבהו מחשבות ד' ממחשבותינו. יש כאן לימוד גדול שלא הכל אנחנו מבינים וזהו לימוד חשוב. ד. אין לי כל ספק שישיבת מרכז הרב והישיבה לצעירים יקבלו תנופה חדשה ומהצרה הזו תצא ישועה עת צרה היא ליעקב וממנה יוושע. ה. חזקו ואימצו ויהיה ד' עמכם וכל תלמידי הישיבות לדורותיהם מחזקים ומשתתפים אתכם.