• לימודים אקדמאיים

ביצוע מחקר בבני אדם

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ד אייר תשס"ח
שאלה
חלק ממטלותי לתואר כרוך בעריכת מחקר בבני אדם. לפעמים בצורת עריכת סקר- מענה לשאלות ולפעמים בביצוע בדיקות רפואיות שונות לרבות בדיקות של דם/תאים ולא אנשים בפועל. חשוב לציין כי לא לכל המחקרים יש השלכות מעשיות. ברצוני לדעת את עמדת ההלכה לגבי עריכת מחקרים אלו באופן כללי, וספציפית לגבי תנאים שעליהם יש להקפיד בביצוע מחקרים בבני אדם. יש באקדמיה כל מיני סוגים של נוהלים ואתיקה במחקרים בבני אדם בלועזית המושג ידוע כ- ( institutional review board (IRB .אולם למיטב ידיעתי אין בנוהלים אלו שום התייחסות תורנית ומאידך לא מצאתי התיחסות תורנית לנהלים אלו.
תשובה
אם תוכל להמציא לי את הנוהלים נבדוק אם יש להלכה מה לומר עליהם.