שאל את הרב

  • שבת ומועדים
  • שאלות כלליות
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
איך מתארגנים לקראת ארוחת החג עם כל המאכלים על מנת שלא לחלל שבת? האם ביום שישי מותר לבשל ולהעביר מאש לאש? מה עושים אם יש רק כיריים עם הצתה אלקטרונית שאינה מאפשרת להעביר מאש לאש? האם להשאיר תנור או פלטה דלוקים במשך 3 ימים (אין שעון שבת) או שאפשר להדליק ולכבות במקרה הזה?
תשובה
יום שישי ערב ר"ה הוא יום חול רגיל ומותר לבשל כרגיל, (מדובר על שנה שראש השנה חל בימים שבת-ראשון). יו"ט שני של ר"ה חל ביום ראשון ומותר לבשל בו לפי הצורך, אולם אין להדליק אש אלא רק להעביר אש מאש קיימת. לשם כך מדליקים בערב ר"ה נר נשמה (מאיכות טובה, שיחזיק מעמד עד מוצ"ש) וממנו מדליקים ביו"ט. ניתן להדליק ממנו במוצ"ש נר נשמה נוסף שממנו מעבירים אש במשך החג. לא מוכרים לי הכיריים שלכם, בדרך כלל אפשר להצית את הכיריים גם מאש מוכנה מבלי להשתמש במצת האלקטרוני. אך אם אי אפשר להעביר אש ממקום אחר יש להשאיר את הכיריים דלוקים על אש נמוכה מערב שבת וביום שני של ר"ה להגדיל את האש אם יש צורך. אין להנמיך את האש או לכבותה בחג. אך לצורך בישול מותר גם להנמיך את האש, כגון בבשול תפוחי אדמה או אורז, שאם ישאירו אש גבוהה הם יישרפו ולא יתבשלו. יש מכשיר הנקרא "חגז" המאפשר לכבות את הגז אוטומטית. הוא נוח לשימוש גם בימות השנה כולה כשרוצים לעזוב את הבית או לישון כשהתבשיל צריך להתבשל עדיין לזמן ידוע. מומלץ מאוד! הוא מיוצר ע"י צומת באלון שבות. [הערת המערכת: גולשים העירו שבכיריים שיש בהם מצת אלקטרוני ניתן לנתק את החיבור לחשמל, וכך המצת לא עובד וניתן להדליק את הכיריים על ידי העברת אש. אחד מהגולשים העיר שאם קשה להגיע אל התקע, ניתן למצוא בארון החשמל את הפקק שמוליך חשמל לתנור ולהוריד אותו]
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il