- משפחה, ציבור וחברה
- מעשר כספים - ממה?
מעשר כספים מכספי חתונה שהופקדו
שאלה
א. התחתנו לפני מס’ חודשים ב"ה, וקיבלנו סכום כסף מהמוזמנים לחתונה. לאחר החתונה שאלתי רב, והבנתי ממנו שאין צורך להפריש מעשר ממה שקיבלנו על כן הפקדנו את כל הסכום בחיסכון. לאחר זמן, הבנתי שהרב כנראה לא הבין אותי, והוא אומר שיש להפריש מכסף זה מעשר.
1. האם אכן צריך להפריש מכסף שמקבלים לחתונה?
2. אם כן - מה עלינו לעשות במקרה שהכסף כבר מופקד? יהיה לנו קשה להפריש מהכסף בעו"ש את סכום המעשר.
ב.האם יש להפריש מעשר מכספי הפקדון של חיילים משוחררים שהתקבלו לאחר החתונה? לפני החתונה היה ניתן להשתמש בכסף לצורך לימודים בלבד, ואכן, בחלק מהכסף כבר השתמשו לצורך לימודים, והיתרה שנשארה התקבלה ואפשר להשתמש בה לכל מטרה לאחר הנישואין.
ג. ב"ה קיבלתי מלגת לימודים מהאוניברסיטה לצורך לימודי בשנה הבאה. אתחיל לשלם את שכר הלימוד והמלגה היא בעצם זיכוי על חלק משכר הלימוד אותו שילמתי, ופטור מהשאר (המלגה אמורה להתקבל בתחילת השנה). מה דין המלגה לגבי מעשר כספים? ומה הדין לגבי מלגות לימודים בהן מקבלים כסף ממש?
ד.מהו הגבול לגבי נתינת מעשר כספים? האם במקרה שלאחר קיזוז ההוצאות נמצאים ברווח של מאות בודדות של שקלים (פחות מ-500) יש לתת מעשר, שיכול להוות כמעט כל סכום הרווח?
תשובה
קודם כל צריך לדעת שמעשר כספים זה לא חיוב גמור, וגם קהילות שנהגו בזה זה מנהג יפה ויש ענין בזה אבל לא חיוב מן הדין.
אז מי שנוהג בזה ראוי לו לתת גם בכסף שקיבל בחתונה. ואם אתה לא יכול להפריש עכשיו בגלל שזה סגור בתוכנית או משהו כזה אתה יכול להפריש כשהכסף ישתחרר לך. כנ"ל לגבי כספי פיקדון של הצבא. אבל במלגה שהתקבלה לפטור מתשלום מסויים ולא קיבלת את זה לידך לא שייך שתפריש.
העיקרון בנתינת מעשר כספים הוא אם אתה יכול לגמור את החודש אתה יכול לתת אבל אם אתה בקושי גומר את החודש, עניי עירך קודמים לעניי עיר אחרת ואתה לא חייב בכלל להפריש.
מעשר כספים שקיבלתי במתנה
הרב משה מאיר אבינר | ח סיון תשפ"א

נתינת מעשר מכספי ביטוח
הרב ש. יוסף וייצן | כ אלול תשע"א
חישוב מעשר כספים לאחר ניקוי ביטוח לאומי
הרב יוסף אפריון | י"ב תשרי תשע"ד
מעשר כספים לעצמאי
הרב אליעזר מלמד | ב טבת תשע"ד

הרה"ג דוב ליאור
לשעבר אב"ד ורב הישוב קרית - ארבע. נשיא ישיבת "בית אורות"

אורח מעדה אחרת
ל שבט תשס"ב

תהלים בלילה
ל שבט תשס"ב

שרוולים לילדות
כ"ט שבט תשס"ב

הכשרת כָבֵד
כ"ט שבט תשס"ב

אבל אינו יכול להתארח?
רבנים שונים | ה תשרי תשע"ד

הוצאת אבל משבעה - כיצד?
הרב יצחק בן יוסף | י"א מרחשון תשפ"א
כמה הן שנות דור?
הרב רואי מרגלית | ו אדר ב' תשס"ה

מה מברכים על ברקים ורעמים
הרב יצחק בן יוסף | י מרחשון תשע"ג

הכנסת תקע לשקע בהפסקת חשמל בשבת
הרב שמואל אריאל | י"ב שבט תשפ"ג

ספרי לימוד שאינם צנועים
הרה"ג יעקב אריאל | י"ג שבט תשפ"ג

פרשת בא
הרב רפאל וסרטיל | י"ד שבט תשפ"ג
