• אופן אמירת הברכה

כוונה בברכות והגיה נכונה בקריאת שמע

הרב אוריאל טויטו

ט"ז כסלו תשס"ט
שאלה
1. מה צריך לכוון בברכות כשאומרים את המילה "ברוך" ובכלל במילים "ברוך אתה ה’"? 2. האם יש להקפיד בקריאת שמע במילים שיש בהן מתג (געיא) על הגיה נכונה של המילים לפי המתג?
תשובה
1. במילה ברוך אנו מתכוונים שהוא מקור הברכות כולן, ושהוא משפיע עלינו את הברכות, כמו רחום, שהוא המרחם, וכן חנון שהוא חונן, וכן ברוך שהוא מברך. אתה - נאמר בלשון נוכח כדברי רבי חנינא במדרש: המתפלל צריך שיראה את השכינה לנגדו. אולם אנו מסיימים את הברכה בלשון נסתר כדי להורות, שרק מצד פעולותיו הוא נוכח אבל מצד עצמו הוא ניסתר ואין לנו שום תפיסה בו. ה' - הוא כינוי לשם הוי-ה שהותר לנו לומר בזמן הזה, שאין אנו יכולים לבטא את שם המפורש. 2. בקריאת שמע לכתחילה יש להקפיד על קריאה מדוייקת ככל שאפשר.