נסיון בלתי אפשרי , היתכן ?

הרב אוריאל טויטו

ל סיון תשס"ח
שאלה
ראשית אינני מאמין שיש נסיון בלתי אפשרי שאם כן כל תכלית העולם הזה היא כ"משחק מכור ". לגבי השאלה, הקשורה מאוד לשבת "שלח לך" בה נצוטינו "ולא תתורו". ידוע שדורנו הוא הדור שעומד מול הנסיונות הקשים ביותר בכלל ובפרט נסיון ה"והייתם קדושים ". מדוע הקב"ה גורם לכך שאנשים לא מצליחים למצוא את זיווגם, לעיתים שנים רבות (אני לא מדבר על הבררנים) ובכך מעמידם בפני נסיונות קשים מנשוא אם הרהור ואם גרוע מכך שלא כאן המקום לפרט? בנוסף ידועה המימרא שקשים הרהורי עבירה מעבירה, ולעיתים אדם מבזבז את זמנו לריק בהרהורים ובמאמצים למנעם או בהתמודדות נגדם מה שגורם לו לבזבוז זמן משווע, מה שגורם לביטול זמן ותורה בהיקף רב שבמצטבר לא ניתן לכמתו .(שהרי אין לו פת בסלו). גם אדם שמנסה לגדול בתורה עקב כך גדילתו לא מתאפשרת לו שהרי מלחמתו ביצר גובה ממנו כוחות רבים ולעיתים האדם מגיע לחוסר אונים וליאוש. נכון התורה היא התרופה, אבל כיצד ניתן להתמודד עם דבר שנתקלים איתו ביומיום (אני לא מדבר על תלמידי ישיבה שכמעט ואינם מגיעים לחיכוך עם המציאות שבחוץ)? בנוסף גם בזמנם מי שהרגיש שיצרו תוקפו חויב להתחתן ורק אח"כ ללמוד תורה קל וחומר לימינו שכל יום המצב רק הולך ומחמיר בתחום זה. לסיכום אינני מבין את התכלית בנסיונות כאלו. לדעתי שאלה זו איננה מטרידה רק אותי אלא גם אנשים אחרים .
תשובה
הקשיים שבמציאות, ובניהם גם הקושי שבמציאת בת זוג, באים כדי לבנות קומה נוספת באישיות של האדם המתמודד איתם. ישנם קומות באישיות שנבנות דווקא מתוך מאבק והתמודדות. אין כוונתנו שהאדם צריך לחפש לעצמו התמודדויות וקשיים להלחם בהם, יש מספיק גם בלי שנחפש אותם. אבל כאשר הם באים, במקום לעסוק בשאלה: למה הם באים, צריך להתרכז בשאלה: איזו תועלת אני יכול להוציא מהם. ואם הדברים נכונים באופן כללי, ודאי שהם נכונים בהתמודדות עם יצרים חזקים. דרך אגב, צריך לדעת שבהרבה מקרים גם נישואים לא פותרים את הבעיה. וגם אצל אנשים נשואים קיימת התמודדות בנושאים הללו. לא נכון לחשוב שמתחתנים כדי לפתור בעיות, ובטח שלא את הבעיה הזו. גם לנשואים יש עיניים, ודי לחכימא ... ואדרבא, לפעמים דווקא מי שלמד להתמודד עם יצריו לפני נישואיו יוכל לנהל אל חיי הזוגיות שלו בצורה מתוקנת ושלמה הרבה יותר. החינוך העצמי לדחיית סיפוקים מועיל לאדם בתחומים רבים של חייו, ובטח בחיי הזוגיות, בה לא ניתן תמיד למלא את רצונו של האחד מפני רצונו של האחר. מכל מקום, בינתיים עד שתמצא את בת זוגך, לא כדאי להשחית הרבה כוחות על המאבקים הללו ולא לשקוע בהם. צריך להתעלם עד כמה שאפשר, ולהסית את המחשבה לכיוונים אחרים, בונים ובריאים יותר. עיקר המלחמה עם היצר היא במחשבתו של האדם, ואם האדם ממלא את עצמו בתכנים חיוביים, של קודש או אפילו של חול, ממילא העיסוק שלו ביצר פוחת, וגם ההתמודדות פוחתת והולכת. אם נופלים מתקנים על ידי תשובה ווידוי וה' הטוב יכפר להולכים בתמים. והעיקר לא ליפול לעצבות מפני כך, אלא להמשיך להתמלא בתכנים חיוביים בשמחה.