תפילת ערבים ונוצרים

הרב אוריאל טויטו

י תמוז תשס"ח
שאלה
למי הערבים והנוצרים מתפללים, ואם הם מתפללים להשם אז איזה תפילות השם יקבל שלנו או שלהם שהרי זו ניגודיות, ואם הם מתפללים להשם אז גם להם יהיה שכר למרות שיש להם רק 7 מצוות?
תשובה
יש להבדיל בין הנצרות שעליה הכריע רבנו הרמב"ם שהיא עבודה זרה ותפילתם היא דברי שוא אל אל לא יושיע, לבין האיסלם שהתקדם להבין את עניין אחדות האל. גם מוסלמי פונה אל בורא העולם. ואין בכך כל סתירה. גם גויים יכולים לפנות אל ה' אלוקי ישראל והוא ישמע את תפילתם. וכבר נביאינו חזו ש"ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים". ובזמן שבית המקדש היה קיים היו מקבלים קרבנות נדבה גם מגוי. עם זאת לא כל תפילה מתקבלת. ודאי שאם מישהו מתפלל על דברים שהם נגד רצון ה' שתפילתו לא תתקבל, כגון מי שמתפלל שהקב"ה יעזור לו לפגוע באחרים, לגנוב או לרצוח. וכן מי שמתפלל נגד רצון ה' שעם ישראל יחזור לארצו ויבנה בה את חייו - תפילתו לא תתקבל. אבל אין בכל כדי לשלול את יכולתם של הגויים לפנות אל ה' בדברים השייכים אליהם או בדברים המשותפים לכל האומות. ומה משאנו מצווים ביותר מצוות מהם, ודאי זו זכות גדולה לנו, שכן הקב"ה נותן לכל אחד כוחות וכשרונות לעשות את מה שהוא מצפה ממנו, ואם מאיתנו הוא מצפה ליותר - ודאי שהוא גם נותן לנו יותר.