• שבת ומועדים
  • ערב שבת וכניסת שבת

כניסת שבת "בפועל"

הרב בנימין במברגר

ו כסלו תשס"ט
שאלה
כידוע, שעת כניסת השבת היא כשעה לפני צאת הכוכבים. האם במשך השעה הזו - משעת כניסת השבת ועד צאת הכוכבים מותר לנסוע, להדליק אש וכדומה או שדין השעה הזו הוא כשבת לכל דבר?
תשובה
שבת נכנסת בשקיעת החמה ומאחר ויש מצווה להוסיף מהקודש על החול צריך לקבל שבת מספר דקות לפני השקיעה. הזמן של כניסת השבת המופיע בלוח הוא זמן הדלקת הנרות והוא נקבע לפי המנהג של המקום. נשים מקבלות שבת, בדרך כלל, בהדלקת נרות ולכן איסורי השבת מתחילים לגביהם מהדלקת הנרות. גברים אינם מקבלים שבת בהדלקת הנרות אלא בתפילה בזמן אמירת קבלת שבת או כשאומרים שהם מקבלים שבת, ועדיף שזמן זה לא יהיה פחות מחמש דקות לפני השקיעה. לכן, עד קבלת שבת מותר לעשות את כל מה שהזכרת אבל מרגע קבלת שבת אסור. ומי שלא קיבל שבת האיסורים מתחילים מהשקיעה ולא מצאת הכוכבים.