• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

שלוחי מצוה אינם ניזוקים?

הרה"ג יעקב אריאל

א טבת תשס"ט
שאלה
יש לי שאלה לכבוד הרב, לפני מספר ימים למדנו גמרא בקדושין דף לט: ושם נאמר הסיפור על הילד שהלך לקיים מצוות שילוח הקן במצוות אביו ונפל ומת, ואז שואלים הרי שלוחי מצוה אינם ניזוקים והתשובה היתה שזה היה סולם רעוע ובדבר כזה אין דין "שלוחי מצוה אינם ניזוקים" אותו רב שלימד אותנו את הגמרא המשיך ואמר שלדוג’ שואלים איך בן אדם נפגע בתאונת דרכים והוא היה בדרך לקיים מצווה? הוא ענה שהרבה אנשים לא יודעים את הגמרא הזאת ולכת קשה להם על מהלכי העולם הזה, ועוד, שליחי חב"ד בהודו הי"ד איך נפגעו והרי היו שלוחי מצוה? אלא שזה היה כמו סולם רעוע, אבל השבת רב בית הכנסת אמר שסגולה לבן אדם שנוסע לחו"ל כדי שלא ייפגע שמישהו יביא לו מטבע ויאמר לו תעביר את זה לצדקה בחו"ל וכך יהיה שליח לדבר מצווה ומימלא לא ייפגע. אז מהו דין סולם רעוע? מה נחשב מקום סכנה? [לא ביקשתילדעת את מהלכי הקב"ה אבל אם שליחי חב"ד ועוד מקרים הם שלוחי מצוה איך הם נפגעו?]
תשובה
וכיצד תסביר נפילת חיילים במלחמה?! הרי אין לך שלוחי מצוה גדולים מהם? אלא שהגמ' אומרת במפורש שבמקום סכנה ממשית גם שלוחי מצוה ניזוקים.