• שאלות כלליות

האם אדם סובל יותר מחבירו

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ו שבט תשס"ט
שאלה
שלום לכבוד הרב!! יש לי ויכוח עם חבר שלי, והיינו רוצים לשמוע את חוות הדעת של הרב, הויכוח שלנו הוא כזה, והוא מחולק לשתי שאלות: א. האם יש אנשים שהחיים שלהם יותר קשים מחיים של אנשים אחרים? ב. כלומר ברור לנו שאי אפשר להעמיד אדם מול אדם ולהגיד החיים של א’ יותר קשים מהחיים של ב’, אבל האם אפשר לומר שלרוב האנשים בעולם יש חיים קלים ויש אנשים שחייהם קשים יותר? היינו שמחים אם הרב יוכל קצת להסביר. תודה רבה!
תשובה
חכמינו אמרו הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים. לאמר שגורלו של אדם בידי שמים ויש אנשים שנולדים לתנאי חיים קשים, ויש שנולדים לתנאי חיים קלים. ההנהגה האלוקית למעלה מהבנתינו. אך ברור שהכל לטובה גם אם זה לא נראה כך לעינינו. לכל אדם יש יעוד ובהתאם ליעודו בעולם ניתנים לו כוחות והתמודדויות. ואם הוא חי בתנאים קשים זה יעודו להתמודד ולעבוד את ד' במצב שהוא נמצא וזה לטובתו.