• שבת ומועדים
  • אריזות, שקיות ופקקים

הפרדת הסוגר מהפקק לפני שבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ט סיון תשס"ט
שאלה
א. האם הפרדת הסוגר מהפקק לפני שבת (ע"י סכין) ללא פתיחת הפקק (כדי לא לפגום במשקה - כגון, משקה מוגז) מועיל כתיקון כלי? ב. אם לא פתחתי לפני שבת האם אני צריך לעשות חור כדי לפגום בפקק או לא?
תשובה
זו שאלה גדולה שנשאלה אצל גדולי הפוסקים, האם בשבת יהיה מותר לשחרר פקק שיש לו למטה סוגר ביטחון. לכתחילה צריך להכין את הבקבוק לפני שבת, כי יש דעה שבזה שמשחררים את הסוגר מלמטה, כאילו יוצרים פקק עליון. אחרים חולקים, הם אומרים שהפקק הרי הוא פקק גם קודם, אלא לצורך ביטחון הוסיפו משהו ולא שהפתיחה יוצרת אותו. אם אין אפשרות, אפשר לפתוח את הבקבוק בשבת, סומכים על הפוסקים שזה לא נקרא יצירת כלי, בייחוד בקבוק ששותים את כולו ותכף זורקים, שהיום זה מעין שימוש חד פעמי. אני לא חושב שיש הבדל בין פקק מפח או מפלסטיק.