• שבת ומועדים
  • מוקצה

בסיס לדבר האסור והמותר

הרה"ג יעקב אריאל

א מרחשון תש"ע
שאלה
ראיתי באתר שאלה ותשובה מהרב מתאריך כ"ח אלול תשס"ה, וז"ל השאלה והתשובה: שאלה: האם מגש עליו מונחים פמוטים ודבר מאכל (כגון סוכריה/ פרוסת לחם) מותר בטילטול בשבת ומדוע? תשובה: בסיס נאסר רק כשהוא בסיס לדבר האסור בלבד. אך כשהוא בסיס גם לדבר המותר הוא לא נאסר. וקשה לי, שהרי לכאורה בסיס נחשב כבסיס לדבר האסור והמותר רק כאשר הדבר המותר חשוב יותר?
תשובה
הדבר המותר צריך להיות חשוב לפחות באותה שבת, לאו דוקא חשוב יותר מהפמוט (אגב, המוקצה הוא השלהבת). הפוסקים כתבו שהנחת החלות על השולחן לפני הפמוטות מתירה את טלטול השולחן בשבת כי החלות חשובות לנו לצורך סעודת השבת.