• שבת ומועדים
  • מכירת חמץ

מינוי שליח למכירת חמץ

הרה"ג דוב ליאור

י"ז מרחשון תש"ע
שאלה
בפסח האחרון הבאתי הביתה את החמץ שנשאר לי בישיבה והנחתי אותו ביחד עם כל החמץ שאבי מכר. האם הייתי צריך למנות את אבי להיות שליח בשביל למכור לי את החמץ? (בדר"כ אבא שלי מוכר חמץ גם בשביל אנשים אחרים, ואני יודע שהם ממנים אותו להיות שליח בשבילם למכור את החמץ שלהם). מצד אחד, אני כבר גדול (בן 20), אך מצד שני, עוד אין לי עצמאות כלכלית (אין לי חשבון בנק, ההורים משלמים לי על הישיבה, וכו’). האם לאחר מעשה, המכירה חלה על החמץ שהוספתי וניתן לאוכלו או שכיוון שלא מיניתי את אבי לשליח המכירה לא חלה וממילא החמץ אסור?
תשובה
צריך לשאול את האבא מה הוא חשב במכירה. אם האבא כיוון למכור את חמצך והבין שהוא יחד עם שלו - המכירה חלה, למרות שלא אמרת לו, כי הוא חשב שהוא מוכר אותו ויש פה "זכין לאדם שלא בפניו", בייחוד אם הוא מכר בשבילך בשנים קודמות. אם הוא לא כיוון ככה יש בעיה ואין להנות מהחמץ. אמנם אם החמץ התערבב הוא בטל ברוב. לכתחילה, כמובן שצריך לומר לאבא, אבל די באמירה ולא צריך מעשה וקניין לעשיית שליח.