• שאלות כלליות

שבועת שקר "בחיי"

הרב דוד חי הכהן

י"ז שבט תש"ע
שאלה
נשבעתי לאדם קרוב אלי בשבועת שקר. נשבעתי לו בחיי ואיני יכולה לספר לו ששיקרתי. אמרתי משהו עליו בשוגג והוא הכריח אותי להישבע בחיי שהדבר לא באמת נאמר עליו, ולכן שיקרתי. 1. רציתי לדעת כיצד אוכל לכפר על שנשבעתי בשקר וחיללתי את שם השם? 2. אם נשבעתי בחיי, האם זה אומר שבכל זאת נשבעתי בשם השם? איני יכולה לשאת את רגשות האשם. אשמח אם תענה לי מהר ותודה רבה מראש על העזרה.
תשובה
שבועה בחיים היא קרובה לשבועה בשם השם, כיון שמקור חיינו הוא מהשם יתברך, ועל כן יש לקבל על עצמך שלא להסכים להישבע להבא משום סיבה, הן על אמת והן על שקר. כן ראוי אם אפשר לקבל צום של יום אחד מן הבוקר עד הערב, ואם הדבר קשה לתת לצדקה מחיר של שתי ארוחות ולבקש מד' שיחשוב לך כאילו צמת יום שלם. כמו כן, יש לבקש מחילה מהשם על שעברת איסור ולומר לפניו שלא תחזרי שוב לאיסור זה.