• שליח הציבור

קריאת שמע על ידי ילדים

הרב שלום אילוז

כ"ה שבט תש"ע
שאלה
כאשר הייתי בצרפת ראיתי כי במהלך קריאת שמע נותנים לילידים בגילאי 7-8 לקרוא את קריאת שמע, כגון : החזן קורא את הפסוק שמע ישראל וכו’ ולאחר מכן ברוך שם כבוד וכו’, ולאחר מכן מתחילים הילדים, ילד אחד קורא ואהבת וכו’, וילד שני קורא והיה אם שמוע וכו’, וילד שלישי קורא וידבר עד אלוקיכם אמת, כאשר החזן חוזר על פסוק זה. כששאלתי לפשר הדבר אמרו לי שזה בכדי לחנך את הילדים לכך וכי אין כל פסול בנושא. להלן מס’ שאלות שאני מעוניין לדעת. 1. האם הילד מוציא ידי חובה, כי יש חיוב לצאת בקריאת שמע? 2. אם מותר לילד לקרוא קריאת שמע בבית הכנסת בקול רם, אזי מאיזה גיל? 3. האם יש ביסוס בכתובים על כך, אם כן, היכן?
תשובה
אין בכך כל בעיה. 1. הילד אינו מוציא אף אחד ידי חובת קריאת שמע, שכן כל אחד ואחד קורא קריאת שמע לעצמו והילד רק קורא בקול רם. 2. כן, מותר לו לקרוא קריאת שמע וכמו שכתבתי, שכן אינו מוציא אף אחד ידי חובתו. 3. לא ראיתי זאת בכתובים.