• השבת אבידה

דין כסף שנמצא על ידי שוטר

כולל דיינות פסגות

כ"ג אדר תש"ע
שאלה
אני חייל המשרת במשטרת ישראל-שח"מ. תפקידי העיקרי הוא חשבות משכורות וכו’ במשרד. לפני איזה חודש הוציאו אותנו לתגבר את המשטרה ברחובות, במהלך התגבור מצאנו שטר של 200 ש"ח. היינו 5 שוטרים אז פשוט כ"א קיבל 40 ש"ח. באותו זמן הועלה דיון שכנראה החוק אומר שכששוטר מוצא כסף או חפצים וכו’ הוא צריך להעביר אותם למחלקת אבידות ואז אם אין מוצא לאבידה אז זה עובר לחשבון המשטרה, כלומר, המשטרה מרוויחה. היה איתי עוד דתי שהכיר את זה אבל הוא גם לקח. האם אני צריך להפקיד את ה-40 ש"ח האלו שקבלתי לח-ן המשטרה, כי מבחינת החוק צריך בתור שוטר להפקיד- מה שלא ידעתי עד אותו לילה כי אני בעיקר במשרד, או שמא בגלל שע"פ ההלכה אני זכאי לכסף אין צורך להשיב (באותו רגע הועלה דיון האם להפקיד או לקחת אך בסוף כולם לקחו). מה יש לעשות במקרה הנ"ל? אם לא אפקיד זה ייחשב לגזל? אבקש מקורות מסויימים אם יש? ובמקרה הנ"ל מה קובע החוק של המדינה או ההלכה? למיטב הבנתי שוטרי השטח שנמצאים כל הזמן בשטח מחזירים זאת ומקיימים זאת תדיר.
תשובה
אתה צריך למסור את הכסף למשטרה משום שכך הותנה והוסכם מראש בתנאי העסקתך, והסכמת לכך (וכל המתנה תנאי שבממון תנאו קיים). אך הדברים נכונים רק לגבי מציאת סכום כסף שאין בו סימן שלפי הדין הוא שלך ואין צריך להכריז, אך אם מצאת אבידה שיש בה סימן שהדין הוא שהמוצא חייב להכריז, הרי שאתה חייב להכריז עליה ותהיה בידך עד שיבוא אליהו. אם תמסור את האבידה למשטרה האבידה תאוחסן במחסן האבידות ולא תיעשה הכרזה כנדרש על פי ההלכה, ולכן במקרה זה למרות שהתחייבת למשטרה למסור לידיה את האבידה אין להתחייבות זו תוקף הלכתי משום שנחשב 'מתנה (תנאי נגד) מה שכתוב בתורה', וכל המתנה על מה שכתוב בתורה תנאו בטל. הרב ניר אביב