• שאלות ציבוריות

פדיון שבויים ביותר מכדי שוויים

הרב אליעזר מלמד

ח ניסן תשס"ד
שאלה
במאמר "דילמות מוסריות" כותב הרב שאין לפדות חייל במחיר מופקע. האם אין להתייחס לכך שעובדה זו תוריד את המוראל של כל החיילים ביודעם שאין מאחוריהם מי שיעשה הכל למען הוצאתם מן השבי? האם לחייל שנשבה מותר להרוג את עצמו על מנת למנוע מחיר דמים יקר?
תשובה
ההתקפלות של הממשלה בעסקת החילופין הזו מורידה את המוראל לאין ערוך יותר מהחשש שהעלתה. שמעתי מאבי מורי, שפעם בא לרצי"ה יחד עם קצין גבוה שנפל בשבי המצרי במלחמת יום הכיפורים, ואותו קצין שאל את הרב, האם לפי היהדות טוב ליפול בשבי כדי להינצל. והרצי"ה סיפר על שאול שהעדיף לההרג כדי שלא ליפול בשבי. הרי שמותר לההרג כדי ליפול בשבי, ורצוי לעשות זאת תוך ניסיון לפגוע באויב.