• שבת ומועדים
  • הסימנים והסעודה

סימנים בר"ה וברכת העץ בסעודה

הרה"ג דוב ליאור

ג תשרי תשע"א
שאלה
1. בענין הסימנים בר"ה רבים הנוהגים לברך על תמר אך ראיתי שבעולת ראיה הרצ"יה כותב שמברך על תפוח. א. מה הסבר? אשמח גם למקור. ב.רוב אחרונים שראיתי (הרב שלמה זלמן וכן הרב זוננפלד וכו') מפרשים את נושאי הכלים של השו"ע שכתבו שמברך על תפוח בגלל שלא היה להם תמר. האם הרצי"ה חולק? ג. האם הרב יודע שכך נהגו הרצ"יה והרב? (שמעתי כבר תירוצים שבאמת לא נהגו כך). ד. מה לעשות לדינא? 2. בענין ברכת "בורא פרי אדמה" האם מברך על הסימן או שצריך פרי מיוחד, כגון: מלון, כיוון שירק של הסימנים הם כחלק מן הסעודה ויוצאים בברכת המוציא? שנה טובה וכתיבה וחתימה טובה
תשובה
1. הסיבה שכתוב בנושאי הכלים על השו"ע לברך על תפוח, זה אכן כי לא היה להם תמר. אולם בימינו יש לברך על התמר כיוון שהוא משבעת המינים. עד כמה שזכור לי כך נהגו גם הרב זצ"ל והרצי"ה. 2. אין צורך לברך האדמה כיוון שהסימנים האלו נאכלים לפעמים כחלק רגיל מן הסעודה. אמנם על מלון באמת יש לברך האדמה אך אין צורך להביא אותו במיוחד כדי לברך.