• פדיון הבן

פדיון הבן במקום ללא כהן

הרב אליעזר מלמד

ז תמוז תשס"ב
שאלה
אנו שוהים בשליחות מדינת ישראל בחו"ל. אין כאן קהילה יהודית או רב. אנו אמורים ללדת בע"ה בכל יום את בננו הבכור. לא נוכל להגיע עם הילד לארץ בהיותו בן חודש (אלא רק כעבור 3 חודשים, בעז"ה). האם המשפחות יכולות לבצע את הטקס בארץ ללא נוכחותנו? האם ניתן לדחות את הטקס בשלושה חודשים? בכלל, כיצד ניתן לפתור את הסוגיה הזו ולקיים את המצוה בכל זאת?
תשובה
חייבים לפדות את הבן אחר שלושים יום, ואסור לאחר הפדיון אפילו ביום אחד נוסף (שו"ע יו"ד שה, יא). חובת הפדיון היא על האב בלבד, והדרך הטובה לפדות את הבכור, היא שכהן יבוא אליכם, או שהאב יסע אל הכהן, ואינו חייב לקחת את בנו איתו. כי הבן אינו חייב להיות נוכח בפדיון (רמ"א שה, י). ואם האב אינו יכול להיפגש עם הכהן ישירות, אפשר למנות את אחד מבני משפחתו או חבריו שיהיה שליח לתת את כסף הפדיון לכהן במקומו. והאב ישלח אליו את הכסף עבור הפדיון, ובפועל השליח הוא זה שיתן את הכסף לכהן. ואם קשה לאב לשלוח את הכסף, יוכלו בני משפחתו או חבריו של אבי הבכור להקנות את הכסף לאב, ואח"כ יתנוהו כדמי פדיון לכהן. העיקר שהכסף יהיה שייך לאבי הבכור (הגהות רע"א, ערוה"ש שה, ח. ועיין בספר פדיון הבן ח, 92). וכיוון שיש כיום טלפון, אפשר שיעמדו השליח והכהן בארץ ישראל, ואבי הבכור והכהן יאמרו הנוסח על ידי הטלפון, ואם אפשר להשמיע את השיחה לכל המוזמנים מה טוב. ובסוף יברך האב שתי ברכות, על הפדיון ושהחיינו, ומיד השליח יתן את המעות לכהן. וטוב שיהיו יחד עם הכהן והשליח מניין, ויערכו סעודת מצווה, וגם האב ואשתו יערכו במקביל סעודת מצווה במקומם. מזל טוב, שירבו שמחות במשפחתם ולכל ישראל.