• כלים והכשרתם

הכשרת כלים מחרסינה

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ב שבט תשע"א
שאלה
קניתי סט צלחות וכוסות מחרסינה (בארה"ב). בקופסא היה כתוב שהכלים עשויים מ-(STONEWERE). הכלים מבריקים, אך לא משכבה לבנה אלא בצבע שמנת נוטה לבז’. בכוסות אני משתמשת לחלבי ובצלחות אני משתמשת לבשרי. הכנסתי את הכלים לאותו מדיח כלים בטמפרטורה של 55C, מתוך הרגל בבית הורי שמכניסים את כלי הזכוכית יחד לאותו מדיח. שטפתי לפני ההכנסה את שאריות המזון הבשרי במים, וגם את החלבי. בעלי העיר את תשומת ליבי לכך שיש בעייה עם כלי חרסינה. מתוך הסט שכולל 12 סועדים השתמשתי רק ב-6 מהצלחות ואולי ב-4 מהכוסות, ומכיון שסידרתי את כולם בארון רק לאחר ההדחה אין לי מושג איזה מן הכלים התערבבו במדיח ואיזה לא. מה עלי לעשות? האם ניתן להכשירם? (אנחנו אשכנזים).
תשובה
בגלל שמדובר בהפסד ניתן לסמוך על כך שהכלים בלעו רק בעירוי ולא בבישול ממש ומכיון שהציפוי של הכלי הוא זגוגי, שאולי אינו בולע, הכלי ספק נאסר. ומכיון שיש דעת יחיד שניתן להגעיל כלי חרסינה ע"י הגעלה ג' פעמים, את הכלים המסופקים יש להגעיל ג' פעמים במים רותחים. לא לשוטפם בקרים מיד! לעצם התקלה, גם מי שסובר שכלי זכוכית אינם בולעים, אין להדיח יחד כלי בשר וחלב בגלל חשש לבישול שאריות המזון.