• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

פירוט ענייני היראה

הרב דוד חי הכהן

ט אייר תשע"א
שאלה
מה ההבדל בין יראת שמים, יראת חטא, יראת השם, ומה ההגדרה של כל אחד? איך מגיעים לזה?
תשובה
נראה שיראת שמים הוא תואר כללי הכולל את הנכונות המוחלטת לקבלת התורה. יראת השם הוא תואר מיוחד יותר להערצת ד' יתברך משום גדולתו שאין לה חקר ומשום כך קבלת משמעת דבריו. יראת חטא איננה במדרגה של ירא השם, שהוא כולל את כל החיים לעומת ירא חטא שנזהר מחטאים אבל אין יראת השם עליו בשעה שאין לפניו חטא. אפשר להגיע לכך ע"י לימוד תורה שבה לומדים עד כמה פרטי המעשים חשובים. ויראת שמים או יראת השם אפשר לקבל כשלומדים ספרי אמונה המדברים על גדלות השגחת השי"ת.